Jitta van Leuverden

In tegenstelling tot veel andere dierenartsen wist ik niet van jongs af aan al dat ik dierenarts wilde worden. Wel ben ik altijd al gek geweest op dieren. Op de middelbare school had ik geen biologie in mijn pakket, maar toen er een kikker ontleed werd nam ik maar wat graag de plek over van iemand die niet wilde. Na het afronden van het VWO kwam het idee in mijn hoofd, waarom geen dierenarts worden? Ik werd uitgeloot voor de studie Diergeneeskunde in Utrecht. Aangezien je in Antwerpen zo aan de studie kon beginnen, ben ik direct daarheen vertrokken. Mijn hele studie heb ik in België gevolgd, waarvan het tweede deel in Gent. De studie was zwaar, het Belgische systeem is ook nog eens anders dan het Nederlandse. Maar inmiddels was duidelijk dat dierenarts worden echt was wat ik wilde. Na keihard studeren maar ook een geweldige studententijd kwam dan eindelijk mijn droom uit: in 2009 studeerde ik af aan de Universiteit van Gent.

Na mijn studie heb ik gedurende een jaar veel waarnemingen gedaan. Dit houdt in dat je tijdelijk iemand vervangt wegens ziekte of verlof. Zo stond ik vaak alleen, maar ik leerde hier ontzettend veel van. Hierna heb ik 2,5 jaar in een dierenkliniek in Alkmaar gewerkt. 1 maart 2013 ben ik bij Dierenkliniek Kenaupark komen werken, waar ik het ontzettend naar mijn zin heb!

Het leuke aan dierenarts zijn komt door veel aspecten van het werk. Zo leer ik als dierenarts nog bijna elke dag bij. Eigenlijk ben je als dierenarts een beetje van alles: tandarts, internist, chirurg, dermatoloog, et cetera. Je hoeft geen keus te maken wat je leuk vindt, maar kunt je wel meer verdiepen in een bepaald gebied wat je interessanter vindt. Voor mij is dat de tandheelkunde. Geen haar op mijn hoofd die er vroeger aan dacht dit gebied van de diergeneeskunde leuk te gaan vinden. Hoe anders kan het lopen! Inmiddels heb ik veel cursussen gevolgd op het gebied van tandheelkunde, wat het steeds interessanter maakt. Inmiddels maak ik in overleg met de eigenaar eerst röntgenfoto's van de kaak, om te diagnosticeren of er aan de wortels van elementen problemen zijn. Zeker als je goed wordt in wat je doet wordt het steeds leuker. Ook heb ik een cursus echografie van de buikholte gevolgd. Door te oefenen leer je steeds beter hoe de normale buikorganen er uitzien, en geeft een echo van de buikholte vaak een hoop informatie bij zieke dieren.

Wat ik verder erg leuk vind aan het werk is de omgang met de eigenaren. Het is belangrijk alles goed uit te leggen aan de eigenaar. Het is een uitdaging om door middel van onderzoeken uit te vinden wat een ziek dier mankeert. Het oplossen van dit 'puzzeltje' door middel van de nodige onderzoeken, daarna het inzetten van de juiste therapie en uiteindelijk een dier dat beter wordt; dit geeft een hoop voldoening!

Verder is een normale werkdag al zo afwisselend. Die bestaat uit afspraken op het spreekuur, een operatieprogramma, telefonische afspraken, het interpreteren van uitslagen en verzorging van opname patiënten. Daarnaast doe ik de meeste spoeddiensten van de praktijk: natuurlijk kom je hierin een hoop 'spannende' dingen tegen. Een deel zijn van een goed op elkaar ingespeeld team, maakt dat ik een onwijs leuke baan heb.

Dan nog wat over mijzelf. Sinds 2010 woon ik met veel plezier in Haarlem, samen met mijn katten Merlot en Pinot. Merlot werd als klein zwerfkitten binnen gebracht op een praktijk waar ik een waarneming deed, en ik zorgde een tijdje voor haar. Natuurlijk kwam niemand haar halen, waarna ze gelukkig bij mij is gebleven. Gauw nadat we in Haarlem kwamen wonen kwam Pinot erbij. Ik heb een vriend, Laurens. Hij heeft ook een hond en een kat.

In mijn vrije tijd spreek ik graag met vrienden af. Onder andere aan mijn studie heb ik een hele leuke groep vrienden overgehouden. Ook wandel ik graag met de hond in het bos of op het strand. Ik kook graag uitgebreid en lekker. Een stedentrip maak ik graag, net als snowboarden, wat er helaas niet elk jaar van komt.

Tot op de kliniek!

 

 

Jitta

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.