Blogs

Voor eeuwig

Ik ben gek op portretjes van dieren. In onze woonkamer hebben we een collectie met schilderijen, waar ergens op het doek een dier een rol speelt. Er zitten mooie 17e eeuwse tafereeltjes bij met greyhounds in een woest landschap, maar ook een schilderij met een bijbels tafereel, waar Hagar en Ismaël worden weggestuurd met een opgewonden keffertje in de bijrol.

Troost in bange dagen

Je hoort het steeds vaker; mensen met angststoornissen, pleinvrees of andere psychische klachten, die een therapie hond nemen. Vroeger zou ik daar licht sceptisch over zijn geweest maar ik begrijp ook de helende en troostende werking van een huisdier. Onze Joep bijvoorbeeld, voelt feilloos aan of je een beetje liefde nodig hebt. Als ik niet zo lekker in mijn vel zit is hij de eerste die even naast me op de bank springt, me onderzoekend aankijkt en zich dan rustig naast me neervlijt. Alsof hij wil zeggen; “je bent niet alleen”.

Hondenbank

In de ideale wereld liggen huisdieren, volgens mijn partner, in manden. Legio slaapmogelijkheden hebben de revue al gepasseerd, van riet en pvc tot iglo's en zelfs ministoeltjes. Elke mand heeft zijn voor- en nadelen. Zelf vind ik vooral dat manden en kussens ontzettend snel gaan ruiken en lastig in een wasmachine passen.

Bijbaan

Het is altijd leuk om te horen dat gezelschapsdieren, buiten hun gezelschapsfunctie, nog een bijbaan hebben.

Ik heb vele winkel- en cafékatten onder behandeling. Ooit gekomen vanwege een muizenprobleem, hebben ze hun plek tussen personeel en klanten gevonden. Ze hebben het niet slecht. Er is altijd wel iemand in de buurt om aandacht en wellicht een stukje worst van te krijgen. Muizen vangen doen ze fanatieker dan de professionele ongediertebestrijders en tegelijkertijd zijn ze een gewillig oor voor de vroege kroegbezoeker. Kortom, ideale werknemers.

Mevrouw Munchhausen by proxy

Mevrouw Münchhausen by proxy

Het is niet haar echte naam, maar zo noemt mijn geliefde, voormalige buurmeisje zich sinds ze een hond heeft. Het is de naam voor een psychiatrisch syndroom, waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust gefingeerde stoornissen of ziektes bij een derde.

Baron van Münchhausen was beroemd door zijn fantastische, maar gelogen, verhalen. De Engelse term "proxy" betekent: "tussenpersoon".

Verwennen

Verwennen is iets heerlijks. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Hoe fijn is het niet als je elkaars affectie op deze manier kunt bevestigen? Helaas heeft de term, bij sommigen, ook een negatieve betekenis. "Een verwend kind" is niet positief. Ik vind het echter heerlijk om alle mensen en dieren in mijn omgeving gruwelijk te verwennen. Waarom? Het geeft mij een positief gevoel en het bevestigt onze band.

Kaalgevreten paradijs

Volgens mij heb ik al vele malen verteld dat ik een grote liefde voor konijnen heb opgevat. En buiten dat ze de tuin nu zeer onderhoudsvriendelijk hebben gemaakt (elke sierplant is tot en met de wortel weg geknaagd), zijn het ongelofelijk dankbare tuinbewoners die elke ochtend enthousiast komen aangesprongen, bedelend om een stukje peer of een vers blaadje lof.

Pagina's

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

Abonneren op RSS-blogs