Nascholing

Af en toe volgen wij dierenartsen nascholing. Het is erg leuk je kennis weer op te frissen en nieuwe inzichten op te doen. Zo ook zaterdag 4 maart. Met Julia, onze nieuwste collega dierenarts ging ik naar Houten voor een interessante nascholing over huidproblemen, specifieker de allergische patiënt.  Het ging onder andere over het testen van allergenen in het bloed, waarbij een nog specifiekere methode is ontwikkeld. Nog meer mogelijkheden voor het in kaart brengen van een (omgevings) allergie bij de hond. 
De lezing werd gegeven door twee kundige sprekers, dermatologen, dus artsen die zich enkel en alleen met dieren met huidproblemen bezig houden. 

Naast weer een stukje opfrissing van de materie, werd het me ook weer eens extra duidelijk hoe complex een huidprobleem kan zijn. Want helaas is het niet altijd zo eenvoudig om de klacht op te lossen. Er speelt ontzettend veel mee. Zo kunnen wij een hoop vragen stellen, die ons helpen in de goede richting te zoeken. Bijvoorbeeld, hoe lang spelen de klachten al? Komt het dier uit het buitenland? Krijgt het dier altijd hetzelfde voer? Wat zijn de klachten precies? Ziet de eigenaar plekken op de huid? Hebben andere huisdieren, of eigenaren zelf misschien ook jeuk? Is het probleem seizoensgebonden? Wat wordt er aan anti-parasitaire middelen gegeven? Spelen er naast huidproblemen ook nog andere problemen, zoals last van de oren of maag-darmproblemen? Is er al behandeld, en zo ja met welk middel en welk resultaat? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Het geeft ons een klein stukje inzicht, en helpt ons soms al een beetje in een specifiekere richting. Er is een heel stappenplan om te volgen. We weten dat een hond met een allergie vaak bijkomende infecties heeft, zoals gist en bacteriële infecties. Dat kunnen we aantonen door plekjes te onderzoeken, en indien nodig ook alvast te gaan behandelen. 

Wanneer we een allergie vermoeden, is het verstandig een dier een tijd (6-8 weken) strikt een speciaal voer te geven. Na die tijd weten we of we met een voedingsallergie te maken hebben, of niet. Verschillende allergieën kunnen samen voorkomen. Wanneer we vermoeden dat een dier allergisch is voor allergenen kunnen we dat testen met een intradermale allergietest of d.m.v. bloedonderzoek. Het is erg belangrijk om te testen op het moment dat de klachten duidelijk aanwezig zijn bij een dier. Want je test antilichamen, en wanneer er geen reactie is op het allergeen, zal er ook niets of minder te meten zijn. Het juiste moment is hierbij dus erg belangrijk. 

In de tussentijd is het uiteraard mogelijk al wat aan de ergste klachten te doen. Voor honden zijn er medicijnen op de markt die goed werken tegen de jeuk, en weinig bijwerkingen hebben. Voor katten is het aanbod beperkter, en hebben we een minder uitgebreid aanbod. Naast medicatie is er een scala van ondersteunende producten beschikbaar, zoals shampoos, spot-ons, supplementen etc. 

Het opwerken van een complexe jeukpatiënt is dus een heel stappenplan. Het is belangrijk dat bij een eerste consult direct met de eigenaar te bespreken. Wat zijn de verwachtingen van de eigenaar? Wat zijn onze verwachtingen bij het probleem? Kunnen we alles in kaart brengen? Wat zijn de mogelijkheden? Helaas is het probleem meestal niet weg, na een prikje of een week tabletjes. Daarnaast, bij een dermatoloog duurt een consult minimaal een uur, wij ‘normale’ dierenartsen hebben meestal 15 minuten per patiënt. U zult begrijpen dat bovenstaande niet zal lukken in de tijd. 

Maar met het volgen van een stappenplan, en het goed contact houden over de patiënt, het terugzien van de patiënt, komen we een eind. En als wij er niet meer uitkomen, zijn er altijd nog de dermatologen, om naar door te sturen. 

Éen van de dermatologen gaf een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is je stappenplan te volgen. Want als je een vlooienkam door de vacht haalt en er als specialist een vlo uithaalt, dan was doorsturen niet nodig geweest en is de oplossing behoorlijk eenvoudig.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.