Warm hé

Gisteren werd ik gebeld door het Haarlems Dagblad met de vraag of ik tips had 'hoe om te gaan met huisdier en hitte'.
Natuurlijk kan ik tips geven, maar vooral probeer ik aan te geven wat het gezond verstand zou moeten zeggen.

Ik hoop dat niemand het verzint om bij 29 graden of meer uitgebreid met de hond te ballen of hem naast de fiets te laten rennen.  Die mensen die hun hond urenlang in de auto laten zitten valt niets te leren of adviseren, die zijn gewoon incapabel als huisdiereigenaar.

Hou de 'lange' wandelingen vroeg of laat op de dag, zorg voor genoeg water en gun je huisdier een plek in de schaduw.

Een kat zal zelf zijn plek wel vinden, die hoef je niet te vertellen waar ze moeten gaan liggen. Onze poes Popje doet de hele dag niet anders dan lang uitgerekt op het koele gras te liggen, met af en toe een uitstapje naar de vijver om even te drinken en zich nat te laten spetteren door de karpers.

Ook onze honden passen zichzelf aan. De twee kleinste liggen vooral binnen te slapen en in plaats van op de kussentjes, liggen ze nu het liefst op de marmeren vloer in de hal of keuken. Groot gelijk hebben ze, lekker een beetje koelte op de buik! Border Pippin is wel een echte zonnebaadster. Die ligt vaak languit in het zonnetje te genieten. Ze weet wel wanneer het te warm wordt voor haar voetjes.  Vanaf een uur of drie ligt ze meestal lekker onder de veranda te loungen naast haar waterbak. Eigenlijk zoekt alles in en om het huis zijn eigen fijne plekje. De konijnen hebben zich achter een boom ingegraven en de loopeenden drijven continu in de vijver.

Waarschijnlijk zijn het de karpers die het het moeilijkst hebben. Door de aanhoudende hitte is er steeds minder zuurstof in het water dus de beluchtingsstenen draaien op volle toeren. Hoewel we zuinig proberen te zijn met water vullen we de vijver s'avond weer een beetje aan met koel kraanwater.

Water is natuurlijk niet alleen voor de huisdieren. In de tuin staan schalen water voor de vogels, schoteltjes suikerwater en fruit voor de vlinders en insecten.

Mijn advies, doe het kalm aan!

Fijne zomer!
Jan Willem Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.