Mevrouw Munchhausen by proxy

Mevrouw Münchhausen by proxy

Het is niet haar echte naam, maar zo noemt mijn geliefde, voormalige buurmeisje zich sinds ze een hond heeft. Het is de naam voor een psychiatrisch syndroom, waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust gefingeerde stoornissen of ziektes bij een derde.

Baron van Münchhausen was beroemd door zijn fantastische, maar gelogen, verhalen. De Engelse term "proxy" betekent: "tussenpersoon".

In feite is het een ernstig syndroom met alleen maar slachtoffers. Ik weet vrij zeker dat het binnen de diergeneeskunde voorkomt, maar dit is volgens mij nog nooit onderzocht.

Ik ken veel bezorgde eigenaren. Soms terecht, soms onterecht, maar ik heb geleerd de bezorgdheid niet in de wind te slaan. Een eigenaar die zegt dat zijn kat zich opeens anders gedraagt heeft meestal gelijk. Zij leven immers al heel lang samen en een verandering in gedragspatroon heeft altijd een betekenis! Of het nu gaat om een ziekte of een nieuwe buurtkater: Er is iets mis!

Ik weet zeker dat mijn vroegere buurmeisje geen Münchhausen by proxy heeft. Ze houdt van haar nieuwe hond, is daardoor bezorgd en wil het beste doen. Zij weet ook dat ik dat weet. Gelukkig gaat het heel goed met beiden!

Met vriendelijke groet,

Jan Willem Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.