Seizoenswisseling

Met het bezoek van de reiger aan onze vijver werd het mij duidelijk. Het seizoen is aan het wisselen. Ondanks onze snelle reactie was het hem toch nog gelukt om 2 Kois te pakken te krijgen. Met veel smaak slikte hij ze stuk voor stuk door om daarna rustig op de garage van de buren uit te buiken en te kijken naar onze acties. Voor hem moet het hilarisch geweest zijn om ons wederom in de weer te zien met netten en andere afschrik maatregelen.

Met de komst van het nieuwe seizoen veranderen ook de kwalen waarmee dieren bij ons worden aangeboden. In de zomer zien we veel vechtabcessen, breuken en insectensteken bij katten en grasaar fistels, wonden en jeuk bij honden. Naar mate het kouder wordt veranderd dit in blaasgruisverstopping, verkoudheid en obstipatie voor de kat en artrose, verkoudheid en oorontsteking voor de hond.

Ook Muis (onze hond) moet zich aanpassen. In de zomer is ze altijd in onze tuin te vinden. Muis houdt van zonnebaden. Ze verplaatst zich met de zon mee. Hierbij vind ze het geen probleem om op een tafel of iets anders te klimmen. Inmiddels heeft ze haar tuin-knuffel begraven om hem volgend jaar in de lente weer op te kunnen graven. Haar tuin-knuffel mag immers niet binnenkomen en dat weet Muis. Muis ligt nu voor het raam in de vensterbank. Ik hoop dat haar herfst depressie dit jaar zal meevallen. Muis haat donker en regen. Ik ben benieuwd of er wel eens een onderzoek is gedaan naar lichttherapie bij huisdieren.

 

Drs. J.W. Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.