Weervoorspellers

  • Ooievaars: Zij weten uit welke richting de wind waait, want ze staan altijd met hun snavel in de windrichting. Dit is zinvol, want hierdoor worden hun veren minder in de war gebracht. De regel luidt: wijst de snavel naar het westen of noordwesten, dan is er maritieme pool lucht uit Groenland; IJsland of de Atlantische Oceaan in aantocht. Deze vochtige, koele zeelucht brengt wolken en regen. Wijst de snavel naar het zuiden of zuidwesten, dan kun je maritieme subtropische lucht van de Middellandse Zee en de Azoren verwachten. In de zomer betekent dit dat je rekening moet houden met benauwd weer, af en toe met een zomerse onweersbui.
     
  • Mollen graven net voor het weer slechter wordt bijzonder diep. Dat zie je aan de vele hoge molshopen. De mollen volgen de insecten, die zich bij dalende temperaturen en een grotere luchtvochtigheid dieper in de grond terugtrekken.
     
  • Zwaluwen: Zij gedragen zich bij lage luchtdruk als echte 'laagvliegers'. Als er regen op komst is, vliegen de muggen heel laag om niet door de wind te worden opgepikt. De zwaluwen volgen hun prooi. Deze regel geldt echter alleen voor de vroege namiddag, want 's ochtends vliegen de zwaluwen over het algemeen meestal lager en 's avonds juist weer hoger.
     
  • Duiven: Als er slecht weer op komst is, gaan duiven dikwijls op een rijtje op het dak van een huis zitten.
     
  • Leeuweriken: Zij zijn de klassieke 'mooiweervliegers'. De leeuwerik zingt namelijk veel om het mooie weer aan te kondigen.

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.