Hoe houden we ons warm...

Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antartica. Het is dan ook het koudste continent op aarde. Op 1 juli 1983 werd er de laagste temperatuur ooit gemeten: -89,2 graden celcius.

  • Collector ijsbeer:
    de vacht van een ijsbeer is extreem isolerend. Bovendien gebruikt die pooldier zonne-energie. De transparante haren van zijn vacht voeren het licht naar de (zwarte) huid, die het absorbeert. Het beetje warmte dat daarbij vrijkomt, wordt door de vacht vastgehouden.
     
  • Warme poten eidereend:
    om minder warmte via zijn voeten te verliezen, maakt de eidereend gebruik van het tegenstroomprincipe. De slagaders die naar een poot gaan, liggen zij aan zij met de aders die het bloed weer terugvoeren. Zo wordt het terugstromende bloed weer geleidelijk opgewarmd. Het heenstromende bloed geeft nu relatief minder warmte af aan de omgeving, en dus bespaart de eidereend per saldo energie.
     
  • Warmbloedige kieuwen:
    kieuwen zijn enorme warmtelekken. De meeste vissen hebben daardoor een waterkoude lichaamstemperatuur. De tonijn weet als een van de weinige vissen wél een lichaamstemperatuur te handhaven die hoger is dan het omringende zeewater. Dat krijgt deze snelle jager voor elkaar door ook het tegenstroomprincipe toe te passen (zie ook bij 'Warme poten'). Vaten die bloed naar de kieuwen voeren, verstrengelen zich met bloedvaten die uit de kieuwen komen. Zo wordt het terugstromende en in de kieuwen afgekoelde bloed weer opgewarmd. Dankzij deze constructie is de tonijn warmbloediger en daarmee sneller dan andere vissen.
     
  • Antivries zeevissen:
    veel zeevissen trekken in de winter weg van de Zuidpool. De ijsvis blijft er het hele jaar. Dankzij een soort antivries in zijn bloed heeft hij in het ijskoude water geen last van bevriezingsverschijnselen.
     
  • Kachel bizons:
    bizons eten plantaardig voedsel dat deelst uit cellulose bestaat, zoals gras, jonge takken en boomschors. Deze voor bizons onverteerbare stof wordt door miljarden micro-organismen afgebroken in de pens van het rund. Hierbij komt zoveel warmte vrij dat het bizons in de winter geen extra energie kost om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. De micro-organismen zijn zomer en winter in bedrijf. Om oververhitting in de zomer te voorkomen, krijgen bizons in het voorjaar een dunner vacht.
     
  • Zonnebad ringstaartmaki:
    Het ochtendritueel van een ringstaartmaki bestaat uit een zonnebad. Na een koele nacht warmt deze halfaap zich op aan de eerste zonnestralen. Opmerkelijk is dat hij daarbij de onderkant van zijn polsen naar de zon toekeert. Daar bevinden zich geurklieren en door zonnewarmte worden die geactiveerd. Belangrijk, want geur speelt een grote rol in het sociale leven van de maki's.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.