Camelus dromedarius

Waarom heeft een dromedarius een bult, hoe houdt hij zijn vocht op peil? Verbrand hij zijn voeten in de warme woestijn?
 
 • Opslag reservevoedsel:
  in de bult van de dromedaris zit vet: compact reservevoedsel. Bij de verbranding ervan komt een aanzienlijke hoeveelheid water vrij, waarmee de bult indirect ook een vochtopslag is. Tot slot werkt de vetbult isolerend. Aangezien de zon juist op de rug het hardst staat te branden (de temperatuur kan er oplopen tot 80 graden celcius) is een isolerend kussen welkom.
   
 • Vochtbalans
  100 liter: als de mens een vijfde van zijn vocht verliest, is dat fataal. Een dromedaris kan tot de helft indrogen zonder blijvende gevolgen. Eenmaal bij een bron kan hij snel bijtanken: zo'n 100 liter water in enkele minuten.
   
 • Stoffilter:
  de dromedaris kan zijn neus afsluiten om zand buiten en vocht binnen te houden. Als hij zijn neusgaten net niet sluit ademt hij door een smal spleetje met een stoffilter van fijne haartjes.
   
 • Eelt:
  een dikke eeltlaag onder de voet voorkomt dat de dromedaris zijn zolen brandt.
   
 • Smal:
  van opzij is het oppervlak van de dromedaris veel groter dan recht van boven. De ideale vorm in de woestijn: het lichaam vang het minste zonlicht als de zon loodrecht aan de hemel staat. De laagstaande ochtendzon warmt het lichaam juist sneller op.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.