De 10 opvallendste leeftijdsrecords

Een scheldende papegaai, een 10.000 jaar oude spons en een ‘die hard’ hamster: echte Methusalems onder de dieren.

1. Prominente pantsers
Naar schatting 256 jaar oud werd de Seychellen reuzenschildpad Adwaita. Het dier kroop uit zijn ei op de Seychellen rond 1750 en bracht een groot deel van zijn leven door in de dierentuin van Calcutta. In 2006 stierf het prachtige dier, wiens naam ‘de unieke’ betekent. Twee jaar later bracht de Indiase post twee postzegels uit met een waarde van vijf en vijftien roepie ter ere van Adwaita.

2. Wertvolles Erbstück
De oudste vis ter wereld is de koi Hanako: aan de hand van de ringen op haar schubben werd haar geboortejaar vastgelegd in 1751. Hanako’s laatste eigenaar, dr. Komei Koshihara, erfde de vis van zijn grootmoeder en zei dat de roodkleurde karper zijn beste vriendin was. Hij maakte zelfs een radiouitzending over Hanako wiens naam 'bloemenmeisje' betekent. Toen Hanako in 1977 stierf, was ze 226 jaar oud.

3. Taaie Hamster
Twee jaar oud worden hamsters gewoonlijk. Maar dat was niet het geval met de Robo-rovski-dwerghamster Robo: Hij bereikte de spectabele leeftijd van vier jaar en acht maanden- en maakte in zijn lange leven veel mee. Robo werd door katten aangevallen, kreeg een hartstilstand, verloor een pootje en overleefde twee spoedoperaties. Dat alles maakte van hem een bijzonder taai hamsterkereltje. In 2012 stierf de kleine held in zijn slaap.

4. Beter laat dan nooit
In het wild worden Brughagedissen zo’n zestig jaar oud. Henry woont in het Southland Museum in Nieuw-Zeeland en is inmiddels twee keer zo oud! Toen hij 111 was, werd deze eerst zo agressieve eenling vader, en nu geniet hij met zijn partner Mildred van een rustig pensioen.

5. Bijzondere DNA
Het langst levende zoogdier is de Groenlandse walvis: tweehonderd jaar of ouder worden de bewoners van het Noordpoolwater. Die eigenschap hebben ze te danken aan hun genetische materiaal. Ze kunnen hun genoom repareren en zijn daardoor minder gevoelig voor kanker.

6. Herkansing
Op een geschatte leeftijd van 140 jaar kreeg kreeft George een nieuwe kans op leven: Dierenbeschermers ontdekten de negen kilo zware kreeft in een tank van een restaurant in New York, waar hij opgediend zou worden. De activisten konden de eigenaar overtuigen George te laten gaan en lieten het dier vrij in de Atlantische Oceaan.

7. Grande Dame
Met een smakelijke fruit-rijsttaart vierde gorilladame Fatou in april haar 61ste verjaardag. Ze is een van de oudste van haar soort en woont sinds 1959 in de dierentuin. Hoe ze daar terecht kwam? Een matroos nam het dier vanuit West-Afrika mee naar Marseille. Daar gebruikte de zeeman de mensaap als betaalmiddel, toen hij een rekening van een kroeg niet kon betalen. De uitbater van de kroeg gaf Fatou aan de zoo van Berlijn.  

8. Recordhouder
Een van de oudste dierlijke organismen op onze planeet is de sponssoort Anoxycalyx joubini. Hij is te vinden op de zeebodem van Antarctica, groeit bijzonder langzaam en kan volgens wetenschappers ruim 10.000 jaar oud worden.

9. Vega-opa
Border Collie Bramble is de geschiedenis in gegaan als een van de oudste honden ter wereld. Hij werd 27 jaar oud, vergelijkbaar met een mensenleeftijd van 189 jaar.

10. Scheldene ara
De blauwgele ara Charlie is omgeven door mythen: het dier dat nu in een Engels tuincentrum woont, zou in 1899 geboren zijn en ooit toebehoord hebben aan Winston Churchill. ‘Charlie the Curser’, in het Nederlands ‘Charlie de Vloeker’, beheerst verschillende scheldwoorden om Adolf Hitler en de Nazi’s te beledigen. Of zijn verhaal waar is, wordt echter betwijfeld.

Bron: Hart voor dieren

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.