Huidschimmel infectie

Huidschimmel is een besmettelijke aandoening, die wordt overgebracht door de "sporen" van schimmels. De meest voorkomende schimmel bij katten is Microsporum canis. 
Ook mensen, honden en knaagdieren kunnen besmet raken met deze schimmel. Het is dan ook noodzakelijk de infectie grondig te bestrijden, niet alleen voor uw kat maar ook voor alle dieren en mensen in de omgeving. Schimmelsporen kunnen zeer lang besmettelijk blijven en ze kunnen overal in huis gaan zitten (kleedjes, speeltjes, vloerkleed etc.). 
Het is niet bekend waarom sommige dieren besmet raken en andere niet. Bij Perzische katten komt het relatief vaker voor dan bij andere rassen. Ook jonge dieren en dieren met verminderde afweer (door bijvoorbeeld nierfalen of andere ziektes) lopen een grotere kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Erg lastig is dat er ook sprake kan zijn van dragers. Dit zijn dieren waaraan niets te zien is, maar toch de infectie bij zich dragen. Zij kunnen de infectie weer op andere dieren en mensen overdragen.

Symptomen

Schimmelinfecties bij katten uiten zich voornamelijk als huidklachten. Hierbij zien we dan kale plekken, soms is er alleen sprake van afgebroken haren. Het zijn vaak ronde plekken, maar dat hoeft niet. Deze plekken breiden zich langzaam steeds verder uit. Er kan sprake zijn van jeuk, maar ook dat hoeft niet. Er kunnen korstjes aanwezig zijn of roodheid van de huid. Voornamelijk de kop en poten zijn voorkeursplekken voor de schimmels, maar al snel breiden ze zich uit tot het gehele dier. Katten kunnen besmet raken door direct contact met een besmet dier, of door in contact te komen met schimmelsporen in een besmette omgeving.
Bij mensen worden schimmelinfecties vaak 'ringworm' genoemd. Er is dan sprake van een ronde rode en soms jeukende huidontsteking. Deze plekken zitten vaak op de onderarmen, oksels en op behaarde gebieden. Behandeling hiervan is dan ook noodzakelijk door uw huisarts.

Diagnose

Tegenwoordig zijn er betere en snellere schimmelkweken in het laboratorium dan voorheen. Er dient een goed, representatief monster genomen te worden. De enige manier om een definitieve diagnose te stellen is door middel van een schimmelkweek. Hierbij worden enkele haren opgestuurd naar het laboratorium en de schimmels indien aanwezig herkend. We hebben vaak binnen 2 werkdagen een uitslag.
Soms verdenken we een kat wel al van een schimmelprobleem. Dit gebeurt dan onder andere op grond van de symptomen, de leeftijd van het dier en hoe het begonnen is. Soms zijn gelijktijdige huidklachten bij andere dieren of mensen in huis een aanwijzing.
Sommige Microsporum schimmels fluoresceren als er UV licht op geschenen wordt, we kunnen dus door middel van een UV lamp (de Woodse lamp) kijken of we fluorescentie zien. Helaas zijn schimmels niet de enige dingen die fluoresceren (ook stofjes en huidschilfers kunnen oplichten) en niet alle schimmels fluoresceren, dus we kunnen geen definitieve diagnose hiermee stellen. We kunnen ook onder de microscoop kijken of we aanwijzingen zien in de haarschacht voor een schimmelinfectie, maar ook deze methode is niet waterdicht. Een andere optie is het nemen van een huidbiopt, dit geeft in 80% van de gevallen een duidelijke uitslag. Grote nadeel hiervan is dat dit onder narcose moet gebeuren.

Therapie

Er zijn verschillende therapie mogelijkheden. Bij zeer kleine plekjes kunnen we ervoor kiezen om zonder definitieve diagnose te starten met een lokaal anti schimmel medicijn. Dit zijn bijvoorbeeld de anti-voetschimmel zalven voor de mens. Ook bepaalde oorzalven bevatten anti-schimmel medicatie. Indien het plekje kleiner wordt en verdwijnt, dan werd dit zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een schimmel.
Is de huid echter over een groot gebied aangetast, dan is lokaal behandelen met een zalf geen optie. Wegens de snellere uitslag van de kweek wachten we deze eerst af voordat we starten met de behandeling. Wanneer deze positief is, zijn er de volgende opties.

  1. Vloeibaar anti-schimmel medicijn
    Door deze medicatie worden de schimmels gedood. Dit medicijn moet volgens het volgende doseringsschema toegediend worden: week 1, 3 en 5: 0.5 ml/kg/dag, week 2 en 4 niet behandelen. Soms is het noodzakelijk om langer door te gaan met de behandeling. Het is een veilig middel, drachtige katten mogen het niet gebruiken. Wel is van belang dat tijdens de behandeling de besmette en onbesmette katten alsnog gescheiden worden gehouden, of alle dieren moeten behandeld worden. Uw kat blijft besmettelijk tijdens de behandeling.

  2. Tabletten
    Deze tabletten moeten minstens 6 weken gegeven worden. Hiermee wordt de schimmelgroei afgeremd, dus de schimmels en sporen worden niet gedood. Het moet gegeven worden met extra vet of olie door de voeding zodat de medicijnen beter worden opgenomen. De tablet alleen geeft onvoldoende resultaat. De kat moet dan ook gewassen worden. Bij alle behandelmethoden adviseren we door te gaan met de behandeling totdat een controle schimmelkweek negatief is.

Bij alle behandelmethoden adviseren we door te gaan met de behandeling totdat een controle schimmelkweek negatief is. De uitslag van deze kweek duurt dan weer 3 weken. Tijdens deze wachtperiode moet dan wel doorbehandeld worden.

Verdere verspreiding voorkomen

Aangezien het een erg besmettelijke aandoening is, is het apart houden van besmette dier(en) nodig om de verdere verspreiding te voorkomen. U kunt het beste de besmette dieren apart in één ruimte houden, één ruimte kan namelijk makkelijk worden ontsmet. Als u meerdere katten heeft, moet u de besmette en onbesmette dieren van elkaar scheiden. Soms is het beter en veel gemakkelijker om ervan uit te gaan dat alle katten besmet zijn. Ze moeten dan wel allemaal behandeld worden.
Voor de ontsmetting van uw huis kunt u bijvoorbeeld chloor gebruiken. Minstens 1 uur laten inwerken en daarna met vochtige doek afnemen. De beste manier om oppervlakten te desinfecteren is door middel van sproeien met een plantenspuit. Vergeet de mandjes, kleedjes, speeltjes, kammen, borstels etc. niet! Vaak is het weggooien van gestoffeerde materialen beter. De rest van het huis moet in de loop van de behandelperiode grondig worden schoongemaakt, dit houdt vooral stelselmatig stofzuigen met een moderne stofzuiger in (weggooizakken en microfilter, stofzak telkens voorzichtig verwijderen en weggooien). De gangbare ligplaatsen verdienen extra aandacht en moeten tenminste 2 keer met 14 dagen tussentijd besproeid worden. 
NB: katten komen vaak overal en hebben veel ligplaatsen! Vergeet ook de reismand niet!

Volledig en bij herhaling kaal scheren is helaas bij sommige katten absolute noodzaak, vooral bij de langharige katten. De schimmel groeit op de haren en vormt sporen. Een kaalgeschoren kat verspreidt veel minder sporen en kan gemakkelijker worden gewassen. Gelukkig is dit vaak niet meer nodig door de ontwikkeling van nieuwe medicatie.

Belangrijke opmerkingen

De infectie is zeer besmettelijk en het is daarom noodzakelijk dat u voorkomt dat andere katten aan besmetting blootstaan. Contacten met andere katten moeten dus worden vermeden: geen katten naar een tentoonstelling, geen katers en poezen op bezoek.
Of u zelf geïnfecteerd raakt hangt af van verschillende omstandigheden. Een gezonde huid is minder gevoelig. Was uw handen regelmatig met bijvoorbeeld Unicura® zeep en voorkom uitdroging en schraal worden. (Schaaf)Wondjes moet u met extra aandacht verzorgen.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.