Huidklachten bij de cavia

Cavia´s kennen veel verschillende vachttypes: glad, krullend of warrig, lang of kort. Helaas komen er nog wel eens huidklachten voor,  zoals jeuk, kaalheid of korsten. Daarvoor kunnen verschillende oorzaken zijn:

Luizen en mijten

Mijten en luizen kunnen kaalheid veroorzaken bij de cavia. Daarnaast kan de cavia er jeuk of korsten door krijgen. Een infectie met mijten wordt ook wel schurft genoemd. Wij kunnen de oorzaak soms direct zien, maar soms moeten we een monster afnemen om onder de microscoop te bekijken. Mijten kunnen diep in de huid zitten, daarom moeten we een diep afkrabsel van de huid maken. Dit betekent dat er met een speciaal instrument een aantal keer stevig over de huid wordt geschraapt, vaak totdat die gaat bloeden. Dit lijkt erg gemeen, maar vaak heeft de cavia zo veel jeuk dat hij alleen maar blij is dat hij eindelijk eens goed gekrabd wordt.
Als er mijten of luizen worden gevonden, zal een behandeling worden ingezet. De meeste cavia´s herstellen zonder restverschijnselen, maar het kan wel een aantal weken duren voordat het probleem volledig verholpen is.

Zijn luizen en mijten besmettelijk?

Luizen en mijten zijn tussen cavia's besmettelijk en de mijten kunnen in sommige gevallen ook op de mens overspringen. U kunt dan rode, jeukende uitslag krijgen. Omdat cavia-mijten niet goed op de mensenhuid zijn aangepast, zal de uitslag bij de mens vanzelf verdwijnen als de cavia behandeld wordt.

Schimmel

Een schimmelinfectie is erg besmettelijk tussen mensen en dieren en gaat niet zomaar over. Bij dieren valt vooral de kaalheid op, vaak in afgeronde gebieden met een wat schilferig midden. Bij mensen veroorzaakt schimmel vooral jeuk en rode kringen op de huid. Soms draagt een dier een schimmel bij zich zonder dat hij klachten heeft. Hij kan de schimmel dan wel overdragen. Zo kan uw cavia bijvoorbeeld ineens kaal worden nadat u een nieuw kitten in huis hebt gehaald, terwijl het kitten een normale vacht heeft.
Ziet u dergelijke verschijnselen bij uw cavia of bij andere dieren in huis, maak dan een afspraak want een schimmelinfectie gaat over het algemeen niet vanzelf over.

Hormonen en gedrag

Oorzaken van kaalheid kunnen ook van binnenuit komen, door hormonen. Bij vrouwelijke cavia's groeien soms cysten op de eierstokken. Dit zijn met vocht gevulde holtes die vrouwelijk geslachtshormoon produceren. Hierdoor maakt de cavia te veel vrouwelijk geslachtshormoon aan, wat kale plekken op de flanken veroorzaakt. Opvallend hieraan is dat de kaalheid aan allebei de kanten op de zelfde plek zit. Ook bij het laatste deel van de dracht kan dit verschijnsel optreden, dan zal het na de bevalling vanzelf weer over gaan.
Cavia's die zich vervelen kunnen op hun eigen haren gaan knagen. Bij de flanken kunnen ze er het makkelijkste bij, dus daar zien we de haren verdwijnen. Door voldoende ruwvoer en afleiding te geven kunt u dit probleem voorkomen.
Bijten aan de haren komt ook voor bij cavia's die in groepen leven. De meest dominante cavia bijt dan bij cavia's die lager in rang staan. Deze cavia's krijgen plekken waar het haar geschoren lijkt: de huid is rustig en er zijn hele korte afgeknaagde haartjes te zien.

Vlooien

Cavia's kunnen ook vlooien hebben en daar jeuk van krijgen. Heeft u de vlooien zien lopen? Vraag dan aan één van onze assistentes welk middel u mag gebruiken. Het gewicht van uw cavia is daarbij belangrijk. Kunt u geen beestjes vinden of twijfelt u? Maak dan een afspraak, want soms geeft een beginnende mijt- of luisinfectie ook jeuk zonder kaalheid.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.