Hoe krijg ik mijn kat in zijn reismandje?

Het reismandje is iets wat vaak alleen te voorschijn komt als de kat naar de dierenarts moet. Het is een vreemd voorwerp met een onaangename geur waar de kat de laatste keer geen leuke ervaring mee heeft gehad. Hierdoor associëren katten het mandje met een onaangename gebeurtenis, want zeg nou eerlijk, er zijn weinig katten die graag reizen laat staan de rit naar de dierenarts.

Hoe kunt u er voor zorgen dat zodra het mandje te voorschijn komt uw kat er niet als een speer van door gaat, of dat u tot bloedens toe wordt open gekrabd?

Positieve associatie

De truc is om uw kat een positieve associatie te laten krijgen met het reismandje. Dit moet eigenlijk al op jonge leeftijd gebeuren. Hoe eerder de kat leert dat het reismandje niet eng is maar leuk hoe minder eng de kat het op latere leeftijd zal vinden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De meeste mensen bewaren het mandje op zolder of een andere donkere plek en halen hem alleen tevoorschijn als de kat naar de dierenarts moet. Door het mandje als onderdeel van het interieur te laten fungeren is het niet meer een eng en vreemd ding wat nog raar ruikt ook.
Zet het mandje op een plek in huis neer waar de kat regelmatig komt. Leg er een lekker kleedje in en geef de kat er af en toe iets lekkers in. De kat zal er al snel een veilig en fijn plekje inzien.
Door het deurtje te sluiten als de kat ontspannen in het mandje zit went de kat aan deze handeling. Doe dit in het begin niet te lang. De kat mag niet gestrest raken. Beloon de kat met iets lekkers als deze ontspannen en rustig blijft. Als dit goed gaat kunt u het mandje voorzichtig optillen en er een rondje mee door de woonkamer lopen. Als dit goed gaat beloont u de kat met iets lekkers. Deze sessies kunt u dan langzamerhand wat langer maken. De volgende stap is om met de kat in het mandje naar buiten te gaan en de kat in de auto of op de fiets te zetten. Nog niet gaan rijden, maar eerst de kat weer laten wennen aan deze nieuwe situatie. Bij goed gedrag beloont u de kat. De volgende stap is dan om een klein stukje te gaan rijden. De straat op en neer en dan weer naar binnen. Op deze manier kunt u dus steeds een stapje verder gaan.

Belangrijk is dat de kat altijd een positieve ervaring heeft. Alleen op die manier leert de kat niet bang te zijn in het mandje of voor het mandje.

Soorten mandjes

  • Van het oude bekende rieten mandje, zijn dierenartsen niet heel erg fan aangezien de kat zich er schrap in kan zetten en het dus moeite kost om de kat er uit te krijgen.
  • Mandje met het deurtje van voren zijn makkelijk om te toveren tot een gezellig knus plekje voor de kat. Vaak kan het deurtje eruit waardoor deze niet in de weg zit.
  • De bovenlader is een mandje die aan de bovenkant opengaat. Deze manden zijn handig voor dikke katten of katten die zich moeilijk in een mandje laten stoppen. Dit mandje is wel iets minder handig voor in huis omdat de deksel er niet afkan en dus omhoog staat. Het kan wel een lekkere verstopplek zijn voor uw kat.
Afbeelding
Kat in mand

Wat als uw kat echt niet in de mand wil?

De makkelijkste manier om een kat in een mand te krijgen als deze dat echt niet wil, is de kat in een handdoek wikkelen en dan met handdoek en al in de mand te stoppen. De kat kruipt vanzelf wel weer uit de handdoek of blijft er inzitten omdat het veilig voelt. Met een mandje met het deurtje aan de voorkant is het dan het makkelijkst om het mandje met de opening naar boven neer te zetten en de kat met de kont eerst er zo in te laten zakken. Hier is een bovenlader het makkelijkst. Blijf vooral zelf rustig en begin op tijd met het “vangen'' van de kat. Het is beter dat de kat wat langer in de mand zit dan dat deze door het huis wordt opgejaagd en totaal in paniek raakt en bang wordt voor u.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.