Konijnen zijn dieren die met een beetje geduld zindelijk te maken zijn. Onthoud hierbij echter goed dat het ene dier het andere niet is en ga er bij het aanschaffen van een konijn dan ook niet zomaar vanuit dat dit gaat lukken. Sommige konijnen doen vanuit zichzelf al hun behoefte op een vaste plek. Als dat het geval is, is het vaak nog maar een kleine stap om uw konijn zijn behoefte in een konijnentoilet te laten doen. Andere konijnen doen hun behoefte echter waar het hen uitkomt en vaak is dit verspreid door het hele hok.
Hoe kunt u een konijn zindelijk maken?
Zindelijk maken gaar het beste als de dieren nog jong zijn, vanaf de leeftijd van ongeveer 3 maanden kunt u beginnen met de zindelijkheidstraining. U heeft een konijnentoilet nodig. Dit kan een hoektoilet zijn, gemaakt voor fretten en konijnen, maar ook een (afwas) teil, (kleine) kattenbak of andere plastic bak kan hier prima geschikt voor zijn. Neem geen kartonnen doos, deze doorweekt snel door de urine en konijnen zullen dat niet prettig vinden en de wc dus gaan mijden.
Een hoektoilet is bijna in elke dierenwinkel wel te koop. Let bij het kiezen van een bak op het formaat van uw konijn. Een Vlaamse reus of Franse hangoor zal niet snel op een klein hoektoilet gaan en een dwergkonijn moet u geen grote, hoge bak geven. Het moet een bak zijn waar ze met gemak in kunnen komen zonder al te veel moeite te hoeven doen.
Het verschil tussen hun kooi en het toilet
Het is belangrijk dat konijnen het verschil weten tussen hun kooi en hun toilet. Het is daarom ook raadzaam om in het toilet een andere bodembedekker te gebruiken dan in hun hok. De konijnen voelen op die manier het verschil tussen kooi en toilet. Kies voor een bodembedekker die goed absorbeert, zoals geperste strokorrels. Om ze aan de bak te laten wennen kunt u in het begin wat stro of hooi uit hun kooi erin leggen, daar zit hun geur aan.
Bij konijnen die uit zichzelf al hun behoefte op één plek doen, zult u minder werk hebben dan bij een konijn dat zijn behoefte overal doet.
De plaats van het toilet
Zet de bak in het begin neer op de plek waar uw konijn (het meeste van) zijn behoefte doet. Kiest uw konijn er ineens voor om hier een andere plek voor uit te kiezen dan verplaatst u de bak met hem mee. In het begin kan het best zo zijn dat u meerdere bakken nodig heeft om uw konijn het principe van op de bak gaan te leren.
Training
Het is belangrijk dat u zelf heel consequent bent als u uw konijn zindelijk wilt krijgen. Elke keutel die naast de bak gaat, moet u zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium. Het is dus belangrijk die plasjes op te vegen en in de bak te doen, zodat uw konijn zijn toilet ook als zijn territorium leert zien. Het kost wat tijd en aandacht. Als u merkt dat uw konijn plast of poept, pak hem dan rustig op en zet hem op het toilet. Wanneer uw konijn vervolgens in het toilet poept of plast prijs hem dan met een zachte stem of beloon hem met een (gezonde) traktatie. Wordt vooral niet boos als hij zijn behoefte op de verkeerde plek doet.
Wat als het niet lukt?
Wil het echt niet lukken, dan kunt u proberen om uw konijn enkele dagen helemaal geen bodembedekking in zijn hok of kooi te geven en wel in zijn toilet. Let op: dit kan in de winter niet bij buitenkonijnen in verband met de koude temperaturen! Niet gecastreerd rammelaars (mannetjes) markeren hun territorium met urine, ze stoppen hier vaak mee als ze gecastreerd zijn en worden dan vaak zindelijk. Ook conflicten binnen de roedel kunnen ervoor zorgen dat de zindelijkheid mislukt.
Geduld
Bij het zindelijk maken van een konijn is nogal wat geduld vereist. Verwacht niet dat uw konijn dit principe binnen enkele dagen door heeft. Blijf consequent en blijf volhouden en u zult zien dat zowel u als uw konijn er veel profijt van heeft dat hij zindelijk is.