Doorgeslikt

Wij krijgen vaak huisdieren aangeboden die iets hebben opgegeten wat achteraf niet zo handig was. Honden zijn soms ware veelvraten en kunnen met gemak een chocolade Sint met aluminium omhulsel en al opeten. Wat doe je in zo'n geval? Laten braken of niet? Chocola is giftig voor honden en katten, braken kan veel problemen voorkomen, maar het aluminiumfolie kan scherp zijn. Braken is een ongecontroleerde beweging en het uitbraken van een scherp voorwerp kan schade opleveren aan de slokdarm. De beslissing wat de doen is vaak lastig, zelfs voor de meest ervaren dierenarts. Dit jaar spanden twee honden de kroon. Een had de helft van een piranha gebit (meegenomen door de eigenaren van vakantie) opgegeten en de andere een complete (lege) chipszak. Zelfs voor specialisten van het MC voor dieren in Amsterdam was de beslissing lastig. De hond met de chipszak had ik laten braken, zonder resultaat. Voor de hond met het piranha gebit was dit te gevaarlijk. Bij beide honden is een gastroscopie gedaan. Onder narcose wordt er dan in de maag gekeken. Het piranha gebit is op die manier verwijderd, maar helaas lukte dit bij de chipszak niet. Zij is geopereerd. Toe de zak verwijderd was bleek dat ze hem had ingeslikt zonder te kauwen! 

Bij katten is de knoop met een stukje touw eraan zeer berucht. De knoop blijft hangen in de maag en het touwtje stroopt de darm op, waardoor deze uiteindelijk kapot gaat met een buikvliesontsteking tot gevolg. Ooit kende ik een Bull Mastiff die op zaterdag altijd zelf een speeltje mocht uitzoeken uit de bak bij de dierenwinkel. Omdat ze op een gegeven moment wat weinig eetlust had hebben wij een röntgenfoto gemaakt. Vrij duidelijk konden wij de contouren van 8 piepbeesten herkennen. Ook deze hond moest natuurlijk geopereerd worden

 

Drs J.W. Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.