Bijbaan

Het is altijd leuk om te horen dat gezelschapsdieren, buiten hun gezelschapsfunctie, nog een bijbaan hebben.

Ik heb vele winkel- en cafékatten onder behandeling. Ooit gekomen vanwege een muizenprobleem, hebben ze hun plek tussen personeel en klanten gevonden. Ze hebben het niet slecht. Er is altijd wel iemand in de buurt om aandacht en wellicht een stukje worst van te krijgen. Muizen vangen doen ze fanatieker dan de professionele ongediertebestrijders en tegelijkertijd zijn ze een gewillig oor voor de vroege kroegbezoeker. Kortom, ideale werknemers.

In Bloemendaal en Aerdenhout hebben veel klanten hun hond niet alleen als extra gezinslid, maar tegelijkertijd hebben deze de taak om huis en haard te bewaken. Gebleken is dat een hond een beter inbraakwerend middel is dan een alarmsysteem. Bij ons slaat de roedel aan wanneer er vreemde geluiden in huis of tuin zijn. Zo ook als er goede vrienden bij de voordeur staan, die ze enthousiast willen ontvangen. Beide is goed, want we weten: er is iets aan de hand. 

Dit gold helaas niet bij klanten van mij. Ze hebben een schat van een Basset, Raymond. De onverlaat heeft tijdens zijn graafwerkzaamheden in de tuin de telefoonkabel stukgetrokken waarover de alarmcentrale liep. Een paar dagen later liet hij vrolijk de boefjes hun gang gaan die de inboedel kwamen weghalen. Het onderzoek wees uit dat Raymond niet medeplichtig was, maar slechts een hele, hele domme waakhond.

Veel honden genieten van een extra taak. Zo werkt Izzy, de hond van onze vriendin, bij Stichting Contacthond. Deze stichting helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hond. De hond helpt bij het maken van contact en biedt nieuw perspectief. Izzy is een drukke en energieke hond, maar zodra ze aan het werk is, verandert ze in een rustige en lieve kameraad. Als Izzy wordt opgehaald gaat ze met veel plezier naar haar werk om aan het eind van de dag moe maar voldaan weer thuis te komen.

hulphond

Met vriendelijke groet,

Jan Willem Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.