Zomaar een dag

Iets voor 8.00 uur maandagochtend.. Ik fiets de oprit van de kliniek op, er staat al een auto. Een spoedgeval?
Het blijken de eigenaren van een hondje dat voor een gebitsbehandeling komt. Spannend voor de eigenaren, het hondje heeft een hartruisje en is al op leeftijd. Het hondje wordt opgenomen.
Doordat enkele assistentes in quarantaine zitten starten we de dag met een andere bezetting, het zijn gekke tijden wat dat betreft. Gelukkig staat een andere assistente direct klaar om bij te springen. Het is een echte maandagochtend, de telefoon staat roodgloeiend. Dieren die in het weekend ziek zijn geworden, eigenaren willen graag langskomen deze ochtend.

Er komt een hond binnen die er niet goed aan toe is, we nemen haar op. Ze is erg ziek, en het is nog erg onduidelijk hoe het zal aflopen. De meest zieke dieren worden als eerst ingepland. Enkele worden opgenomen, voor verdere onderzoeken en behandelingen. Gaandeweg de ochtend, raakt de dag volgepland. Tegen de tijd dat we een kopje koffie gaan drinken rond 11 uur, hebben we al weer een hoop dieren voorbij zien komen.
Controle na gebitsbehandelingen, fijn om te zien hoe goed een bek kan helen binnen een week. Een hond die moeite had met plassen, die gelukkig snel geholpen kon worden. Een kat die slecht at, ze bleek een nare zwelling onder haar tong te hebben. Daarnaast ook nog wat ‘gewone’ gezondheid-checks, en vaccinaties. Ook zijn er voor 11 uur al meerdere behandelingen onder narcose uitgevoerd. De gebitsbehandeling van het hondje met hartruis verloopt zonder problemen.

Indy
Indy kwam voor een gebitsbehandeling.

Na 11 uur staat de operatie van een blaassteen bij een konijntje gepland, het verloopt heel goed. Een kat met een bultje op de rug, eigenaar maakt zich erge zorgen, maar gelukkig blijkt het een bultje gevuld met talg. Niks ernstigs, eigenaar en de kat kunnen gerust naar huis. De meest uiteenlopende dieren en gevallen zien we langskomen.
13.00 uur, tijd voor het telefonisch spreekuur. Een gelegenheid voor eigenaren om even telefonisch contact op te nemen met hun eigen dierenarts. Voor ons ook fijn updates te krijgen over onze patiënten, of om simpele vragen te beantwoorden.
Ik spreek ook de eigenaren van een al langer kwakkelend katje. Het ging al even niet goed, en we besluiten gezamenlijk om een afspraak in te plannen voor het in laten slapen. Later deze avond zullen ze komen voor de euthanasie.

Na de lunch bevat de middag weer van alles.. Katten met abcessen, een hond die last heeft van haar bek na het verkeerd terecht komen van een stok, een bloeddrukmeting bij een kat.
We bespreken röntgenfoto’s, kijken enorm schattige pupjes na. Aan het einde van de middag is er wat tijd voor andere dingen, zoals het doorbellen van uitslagen, zoals bloedonderzoeken, of aangeprikte bultjes. We proberen zoveel mogelijk contact te houden over hoe het gaat met onze patiënten, die onder behandeling zijn. Het is fijn om van de eigenaren zelf te horen hoe het gaat met hun dier.

17.00 uur, even tijd voor pauze. Vanavond hebben we nog 2,5 uur spreekuur, en de avond is volgepland. Opnieuw weer erg afwisselend. Vaccinaties en wondcontroles. Manke poten en oorontstekingen. Een eigenaar staat met 2 honden voor de deur, hij had een afspraak voor de vaccinatie. Er is iets fout gegaan in onze agenda. Uiteraard wordt hij geholpen. Het blijken de leukste 2 Riesenschnautzers die ik ooit heb gezien. Wat een ontzettend mooi koppel. De avonden gaan altijd snel voorbij. Het eindigt met de verdrietige euthanasie. Ze zijn de laatste, en we hebben er alle tijd voor, en ik laat het katje in alle rust inslapen. Verdrietig, maar de juiste beslissing.

Mijn takenlijst is nog lang, er zijn nog wat belangrijke telefoontjes te plegen. Behandelplannen maken, uitslagen doorbellen. De hond die er vanmorgen slecht aan toe was, is nog op de praktijk. Het gaat gelukkig iets beter met haar. Morgen weten we weer wat meer.

20.30 uur fiets ik weg. Een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken. Thuis staat het eten klaar. Een rondje met de hond wandelen en op de bank werk ik de laatste patiëntenkaarten bij. Morgen ben ik vrij. Ik denk toch echt dat ik een van de leukste banen heb die je kan bedenken. Er is geen 1 dag hetzelfde.

Ik zal u vaker gaan meenemen in de verhalen van de praktijk!
Met vriendelijke groet,
Jitta van Leuverden

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.