Vergissing

In een vorig verhaal vertelde ik al eens over onze hond Muis en haar kattenluik. Muis slaapt 's nachts in een aanbouw aan ons huis en kan via het kattenluik naar buiten. Ze mag, vanwege het alarmsysteem, 's nachts niet vrij door huis lopen. Tot nu toe heeft Muis dat nooit erg gevonden. Sterker nog: 's avonds kruipt ze zelf altijd rond 21.00 uur in haar Iglo en zet het dan op een luid gesnurk.

Twee weken geleden werd ik rond 6 uur wakker van haar geblaf. Dit komt af en toe voor en we denken dan altijd dat ze buiten iets gezien of gehoord heeft. Dit keer hield het geblaf aan.

We besloten dat de nacht klaar was en dat we naar beneden zouden gaan. Ik deed de schuifdeuren van de aanbouw open en zag dat de vloer bezaaid was met allemaal houtsnippers. Van alles schoot door mijn hoofd, totdat ik naar de schuifdeuren keek. Duidelijk was te zien dat Muis een deel van de nacht bezig was geweest om zich door de schuifdeuren heen te knagen.

Verslagen en vol ongeloof ploften we op de bank neer. We besloten dat we eerst even bij moesten komen met een kopje koffie. Nooit eerder had Muis iets kapot gemaakt. Op ballen na natuurlijk, maar dat is Muis haar hobby.

We gingen op zoek naar mogelijke oorzaken van dit afwijkende gedrag. Had ze een hersenbloeding gehad? Was de trap naar de tuin te glad geweest? Is ze belaagd geweest door iets van buiten? Muis zat tussen ons op de bank en ik onderwierp haar aan een onderzoek. Er waren geen tekenen van een hersenbloeding.

Hoe moet het nu verder? We konden niet toestaan dat Muis ons huis ging opeten. Moest ze voortaan in een bench slapen? Maar voor Muis is het zo fijn dat ze zelf de tuin in kan. Nee, dit was geen oplossing.

Opeens wist ik het! Ik keek mijn partner aan en zei: “Het was een vergissing”. Helemaal blij met deze oplossing gingen we de vloer stofzuigen en dweilen. Ik stond al klaar met de schuurmachine en de grondverf. Na het plamuren, schuren voorlakken en aflakken was er een week later niets meer van te zien.

Tot onze grote opluchting heeft Muis, tot nu toe, de nachten lekker doorgeslapen.

 

Met vriendelijke groet,

Drs. J.W. Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.