Schatje en Schatje

Onze dochter Kiki vroeg of ze een ratje mocht voor haar verjaardag. Zelf vind ik ratten hele leuke en intelligente huisdieren. Als kind heb ik ook een aantal ratten gehad en meestal sliepen deze bij mij in bed. Ik besloot in het geheim een voorstudie te doen. Al snel kwam ik erachter dat 1 rat geen optie was want ratten zijn sociaal levende dieren. Het moesten er dus minimaal 2 worden.

Daarna volgde de huisvesting. Ratten hebben een grote kooi nodig las ik op internet. Liefst met trappetjes en hangmatjes. Pagina’s met huisjes, speeltjes en andere benodigdheden heb ik doorgespit. Ook de bodembedekker is van groot belang. Wat is het vriendelijkst voor hun voetjes en is het best absorberend? Uiteindelijk had ik een hele lijst samengesteld. Helemaal enthousiast besloot ik dat ik de artikelen net zo goed meteen kon bestellen, want ik had alles nu toch immers gedegen
uitgezocht en we hadden toch al besloten dat dit haar cadeau ging worden. Een paar dagen later was het zover. Een koerier kwam de bestelling afleveren. Ik pakte de doos waar de kooi inzat snel uit om te controleren of ik de goede besteld had. Al snel kwam ik erachter dat de kooi op zijn zachts gezegd op internet wat kleiner leek dan in werkelijkheid. Ik wimpelde die gedachte weg met: alleen maar
fijn voor de ratjes! De bodembedekker spande de kroon. Ik had gedacht een kleine zak te hebben besteld, maar er kwam een hele baal. De koerier wilde de baal niet de trap op tillen en uiteindelijk heb ik de baal met een steekwagentje naar de garage gebracht. Wat was alles leuk, ik kon nauwelijks wachten. Vooral het hangmatje en het huisje waren echt wat ik mij ervan voorstelde.
Mijn partner kwam die dag net terug van een buitenlandse reis en schrok bij het aanblik van de spullen. Ik was inderdaad vergeten om over mijn bestelling te vertellen. Ik legde uit dat ik had besloten om het maar te bestellen omdat ik het nu zo goed had uitgezocht. Natuurlijk wist ik wel dat Kiki pas over een half jaar jarig was. Samen keken we naar hoe leuk de kooi, het huisje en de hangmat waren. Wat zou Kiki dit mooi vinden!
Al snel besloten we dat we eigenlijk niet langer konden wachten met zoiets leuks. De spullen waren nu toch al binnen en wat voor een zin had het om alles boven op zolder een half jaar
te bewaren? Snel besloten we Kiki op te halen en haar het cadeau nu al te geven. Blij was ze zeker! We werden uitvoerig bedankt en we voelden ons de gelukkigste ouders ter wereld. Met zijn 3-en gingen we de kooi inrichten. Het was een waar paradijs geworden. De volgende dag gingen we al vroeg op pad om de ratjes op te halen. Natuurlijk had ik daar ook al een voorstudie van gemaakt dus ik wist precies waar de liefste, gezondste en leukste ratten te koop waren. Thuis gekomen waren ze zo bang dat ze snel het huisje indoken. Natuurlijk durfen ze niet via het laddertje naar het hangmatje.

Nu, een paar weken later, lopen ze los op de bank. Ze zijn zelfs niet bang meer voor Pippin en Poppy. Het zijn de liefste ratten die ik ooit ontmoet heb.
Uit lange lijsten met namen heeft Kiki besloten dat ze Schatje & Schatje heten.
Wel heb ik bedacht dat het verstandig is om nog even niet na te denken over een nieuw cadeau voor Kiki’s verjaardag.

Drs J.W. Baljet

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.