Opereren

Ik kan wel zeggen dat opereren mij met de paplepel is ingegeven. Altijd als mijn ouders een hand tekort kwamen werd mij gevraagd te helpen. Mijn Franse woordjes werden overhoord tijdens voorste kruisband operaties. Met het eerste is het nooit wat geworden, maar met het tweede wel. Ik weet nog goed wat voor gevoel het was om voor het eerst een hand in een buik van een hond te stoppen. Mijn vader was bezig om een milt te verwijderen bij een grote hond en het zat wat tegen. Ik moest helpen en zat even later met mijn hand in honden buik. Ik weet nog dat ik verbaasd was dat het erg warm aanvoelde. Achteraf vrij logisch natuurlijk.

Het blijft een hele verantwoordelijkheid om een dier onder narcose te brengen en vervolgens te opereren. Hierom denk in nooit lichtzinnig over een ingreep. Het blijft altijd een serieus gebeuren, waar ik mijn volledige aandacht aan wil geven. Nog altijd kijk ik de dag van tevoren of ik de dag erna een wat ingewikkeldere operatie ga doen en zit dan 's avonds in boeken te bestuderen. Ik kijk dan vaak in meerdere boeken en bepaal dan wat het beste is. Ooit werd mij, tijdens een orthopedie cursus in Davos, verteld dat opereren vergelijkbaar is met het in elkaar zetten van een Ikea kast. Als je bij het begin begint en de plaatjes goed volgt moet het altijd lukken. Inmiddels weet ik beter. Niet altijd gaat het zoals je verwacht. De anesthesie kan lastig worden, maar ook niet ieder dier is hetzelfde. Humane chirurgen hebben maar 1 diersoort onder het mes. Wij velen. Een konijn castreren is heel wat anders dan dezelfde ingreep bij een hond. Dat maakt het dan tegelijkertijd ook weer zo leuk. Daarnaast is geen hond dezelfde. Het maakt nogal een verschil uit: mijn lichtste hond voor een voorste kruisband operatie was 1,25 kg en de zwaarste 76,6 kg. Daarnaast lopen bloedvaten niet in ieder individu hetzelfde. Hier komt nog bij dat als je begonnen bent je het ook zal moeten afmaken, zonder dat je even kan weglopen als het even te veel wordt. Kortom: ik vind opereren leuk, spannend en verantwoordelijk werk.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.