Op vakantie

Het begin van de vakantie periode is vaak een drukke tijd in onze kliniek. Niet alleen gaan er collega's op vakantie, willen mensen op het laatst nog even een controle maar ook denken mensen soms te laat dat ze iets moeten regelen voor hun huisdieren. Wij worden dan te hulp geroepen. 

Katten, konijnen, knaagdieren, vogels en vissen blijven meestal thuis, met een buur als oppas. 

Voor een kat is dat de meest ideale situatie. Natuurlijk zal hij/zij zijn baasje missen, maar een vertrouwde omgeving is erg belangrijk. Lukt het niet om een oppas te vinden dan gaan ze vaak logeren in een pension. Rond de vakantieperiode zijn deze al maanden van te voren volgeboekt, dus is het raadzaam om er vroeg bij te zijn. Pensions eisen daarnaast soms speciale entingen.
Honden hebben natuurlijk meer verzorging nodig. Je kan een oppas aan huis zoeken of een plekje reserveren in een pension. Honden gaan ook mee op vakantie. Voor een hond kan dit heerlijk zijn. De roedel blijft bij elkaar en hij/zij krijgt lekker veel aandacht. 

Voordat je je hond meeneemt moet je wel eerst onderzoek doen. Is je hond welkom op de vakantiebestemming en hoe ga je erheen? Sommige rassen zijn in sommige landen niet toegestaan. Zo zijn er ook luchtvaartmaatschappijen die honden met korte neuzen niet willen meenemen. Binnen de Europese Unie zijn de regels duidelijk en makkelijk vindbaar. Een dierenpaspoort, een chip en een rabiës enting zijn meestal voldoende. Wel moet de rabiës enting 3 weken voor de vakantie gegeven zijn. Sommige landen hebben nog wat extra regels, maar die zijn over het algemeen makkelijk oplosbaar. 

Buiten de EU wordt het spannend

Twee maanden geleden kwam er iemand op de kliniek die zijn hond mee wilde nemen naar Zambia. Voor de kliniek een uitdaging om dit uit te zoeken. Na veel zoek en speurwerk op internet, bij de Ambassade en onze overheid waren de regels van Zambia bekend. Veel bloedonderzoek ruim van tevoren (maar ook weer niet te ruim) en vooral heel, heel veel papierwerk. Daarbij de regels voor de terugreis, want de hond moet ook weer terug de EU in. Buiten al het werk wat gedaan moest worden, liepen de kosten zo hoog op dat de eigenaar afzag van zijn plan om de hond mee te nemen.

Mijn eigen honden gaan vaak bij vrienden of bij medewerkers van de kliniek logeren. Onze poes Doortje blijft thuis. Mijn vorige hond Vlieg heb ik een keer meegenomen naar Italië. We hadden met een groep vrienden een huisje gehuurd in de omgeving van Florence. Vlieg vond het prachtig. Op een dag besloten we Florence te gaan bezoeken. We konden Vlieg in het huisje laten, maar de reis naar Florence was minimaal een uur en dan zou het te lang duren voor Vlieg voordat we terug waren. We besloten Vlieg mee te nemen. Omdat honden meestal geen kerk of museum in mogen besloten we om en om op haar passen, zodat de rest een kerk of museum zou kunnen bekijken. 

Zo zat ik op een gegeven moment met haar in de schaduw te wachten voor een kerk. De rest was binnen. Na een half uur werd ik ongeduldig. Hoeveel tijd kost het bekijken van een kerk? Na 50 minuten wikkelde ik Vlieg in een handdoek en droeg haar als een baby'tje op mijn arm de kerk in. In de kerk wemelde het echter van de nonnen. Allemaal wilden ze wel dat lieve baby'tje zien. Soms moest ik bijna gaan rennen om aan ze te ontsnappen. Mijn vrienden vond ik in de naastgelegen kloostergang, door al het moois wat daar te zien was waren ze ons vergeten.

Met vriendelijke groet,

Jan Willem Baljet  

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.