Jatgedrag

We hebben het in een ander artikel al gehad over jengelgedrag, nu gaan we in op jatgedrag.
Onze vorige hond Saathi liet zelfs een biefstuk liggen als we geen toestemming hadden gegeven dat hij het mochtpakken. Ik hoefde mij dus nooit zorgen te maken dat hij iets zou pikken. Met Luna was het even iets anders en ik heb mij in het begin vaak afgevraagd of ik nu gek aan het worden was; “Heb ik die boterham nu wel of niet gemaakt”. Luna was razendsnel en ik hoefde mij maar even om te keren of dat wat ik op de tafel had gelegd en eetbaar was, was al verdwenen in de buik van Luna. Om razend van te worden.

Voorkomen dat de hond gaat stelen

Hoe voorkomt u nu dat uw hond gaat stelen. Allereerst is het natuurlijk het makkelijkste om te zorgen dat uw hond er niet bij kan. Geen eten op de aanrecht laten staan als u er niet bij bent en als uw hond groot genoeg is om er bij te kunnen, geen eten op de tafel en ook de afwasmachine moet dicht blijven. Als een hond geen goede ervaring krijgt met het pikken van voedsel, zal hij ook niet leren dat het pikken van voedsel toch wel heel erg lekker is. Dit klinkt misschien simpel, maar honden leren door ervaring en die ervaring geven we dus niet.
Honden stelen niet om ons te pesten. Voedsel is overleven en vooral honden die uit het buitenland komen hebben sterk de neiging om voedsel te stelen. Zij hebben tenslotte vanaf hun jonge jaren voor zich zelf moeten zorgen. Als uw hond al steelt en dus goede ervaringen hiermee heeft gehad zullen we de hond moeten gaan trainen om het voedsel wat niet voor hem is te laten staan. U zult er voor moeten zorgen dat de hond nooit meer de kans krijgt om toch iets van de tafel af te halen. Haal dus alles weg wat eetbaar is als u er niet bij bent en dus kan ingrijpen.

Stelen afleren

In eerste instantie gaat u uitzoeken waar uw hond van schrikt. Ik neem even voor het gemak een blikje met knikkers erin. Hiermee gaan we zorgen dat de hond een onplezierig gevoel krijgt als hij aan de tafel snuffelt.
U zet een schaaltje koekjes op tafel, op die afstand dat de hond er niet bij kan en u gaat rustig op de stoel zitten, een boek voor uw neus en het blikje knikkers op uw schoot. Ga zo zitten dat uw hond u niet in het vizier heeft. Op het moment dat de hond aan de tafel wil gaan snuffelen gooit u het blikje naast hem neer. U kijkt niet en doet net of u helemaal niets in de gaten heeft, u bent lekker in uw boek aan het lezen. Schrikt de hond en komt deze naar u toe, geef hem dan wat lekkers of speel even met hem.
Ga weer rustig zitten lezen. Gaat de hond weer naar de tafel dan doet u precies hetzelfde als hierboven beschreven staat. U zult dus ontzettend goed moeten opletten en alert moeten reageren.
De tafel moet voor de hond een onplezierige ding worden op neusafstand. Als u zo te werk gaat, zal de hond de tafel ook negeren als u er niet bent. Het ongemakkelijke gevoel komt namelijk niet van u, maar van de tafel. Pikt de hond ook van de aanrecht, doe hier dan precies hetzelfde mee. Leg dat lekkers op de aanrecht en ga vervolgens als boven te werk.
Als uw hond een tijd geen goede ervaringen meer heeft zal het gedrag uitdoven. U zult echter voorzichtig moeten zijn, want een keer een goede ervaring, en u kunt weer overnieuw beginnen. Het makkelijkste blijft om er voor te zorgen dat er niets lekkers ligt waar uw hond bij kan. Denk er wel aan dat dit niet binnen een week is opgelost en dat u heel consequent moet zijn.
 

Marie Louise van Gastel, Hondengedragsdeskundige.

jat-gedrag

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.