Wintertijd vogeltijd

In het najaar verschijnen de vetbollen en pindaslingers weer in de winkels. De vogels in onze tuinen kunnen wel wat extra hulp gebruiken, in de vrieskou kost het immers meer energie om op temperatuur te blijven. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms wel tien procent van hun gewicht. Zelf vetbollen en pindaslingers maken zijn leuke bezigheden om met kinderen te doen. Bovendien is het een prachtig gezicht, al die vogels die dankbaar gebruik maken van jou voorzieningen en een beetje leven in de brouwerij brengen! Dierenpraktijken raadpleegde de Vogelbescherming voor tips om vogels in de winter bij te staan.

Bied verschillende soorten voer aan op verschillende hoogtes. Zo maak je je tuin of balkon aantrekkelijk voor een variatie aan vogelsoorten. Strooivoer kun je op een voedertafel strooien. Schuwe vogels zoals de Heggemus zijn je dankbaar als je ook wat op de grond strooit op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een struik. Weest echter niet te scheutig met de hoeveelheid: overgebleven voer kan bederven en ongedierte aantrekken. Ligt er sneeuw, maak dan de grond eerst sneeuwvrij voor je voer strooit. Hebben kraaien en meeuwen het op je voer gemunt en schrokken zij alles op? Een stuk gaas of speciale korf over het voer voorkomt dat. Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen. Let er bij zachte temperaturen wel goed op dat het voer niet gaat schimmelen. Neem deze vetrijke voeders in het voorjaar ook weer weg; ’pinda’s zijn geen goede kost voor jonge vogeltjes. Vergeet ook de drinkbehoefte van vogels niet. Een ondiepe schaal met dagelijks vers water is voor vogels heel welkom, zowel om in te badderen als om van te drinken. Is het water bevroren en kunnen de vogels even niet badderen? Dat is geen probleem. De behoefte om te drinken bestaat natuurlijk wel, ook als het bevriest. Bied echter geen warm water aan, maar versplinter wat ijs als er geen sneeuw ligt. Erg koud, maar het voorziet prima in de vochtbehoefte.

Vetbollen maken

Gebruik ongeveer evenveel frituurvet (let op: ongebruikt en ongezouten!) als zadenmengsel. Smelt het vet in een pan maar laat het niet te heet worden. Voeg al roerend het zadenmengsel toe en laat even afkoelen. Giet de brij in een vorm, bijvoorbeeld blikje, glas of melkpak en leg er, voor de brij stolt, een stevige katoenen draad in die ruim uitsteekt. Zodra de massa is uitgehard kun je de bol er uit halen. Lukt dat niet? Een melkpak kun je rondom afscheuren, een blik of glas kun je even in heet water zetten. Als variatie kun je rozijnen of meelwormen aan het zadenmengsel toevoegen.

Wat te voeren

Strooivoer is in veel winkels te koop. Goede zaadmengsels bevatten stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda. Vetbollen, zaadmengsels gegoten in een harde soort vet, zijn vooral geschikt bij lage temperaturen, anders wordt het vet ranzig. Pinda’s, met of zonder dop zijn ook een welkome aanvulling in de kou.

Zaadetende vogels zoals de groenling, mezen en vinken zijn dol op zonnebloempitten, en dan met name de zwarte. Ook fruit doet het goed: bied grote stukken aan van bijvoorbeeld appel, peer, druif of banaan. Vogels pikken hier zelf uit. Fruit dat van nature in ons land voorkomt, mag je altijd voeren, exotische vruchten beter niet. Natuurlijk zijn ook broodkruimels geliefd bij tuinvogels.

Niet voeren

Voorkom dat je de vogels melk aanbiedt, deze dieren kunnen dat niet verteren. Margarine en olie kunnen de waterdichtheid van de veren van watervogels aantasten. Gebruik ook nooit gezouten en/of gebrande pinda’s: het zout is erg ongezond voor vogels. Erwten, bonen linzen et cetera zijn ook niet geschikt als vogelvoer. Het is eenvoudigweg te groot voor de meeste tuinvogels.

Aanrader

De webshop van de Vogelbescherming is een echte aanrader voor allerlei vogelartikelen, zoals voedersilo’s en -tafels, waterbakken en natuurlijk ook producten voor de andere jaargetijden als nestkastjes en verrekijkers. Vogelbescherming.nl

Bron: Dierenpraktijken

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.