Katten, waterliefhebbers of waterhaters?
Water en katten zijn in de meeste gevallen geen goede combinatie. Een kat zie je niet zo snel een lekker stukje zwemmen en zet haar nagels in je arm als je haar een bad wilt geven. Op zich hoeft het geen probleem te zijn dat je kat geen frisse duik wil nemen op een warme dag. Als je kat een hekel heeft aan water drinken, kan dat wel een probleem zijn. Sommige katten zijn van nature niet zo'n goede drinkers of stellen veel eisen aan de manier van drinken. Vochtopname is echter wel essentieel om gezond te blijven. Niet alleen om het lichaam goed te laten functioneren en om in leven te blijven, maar ook voor een goede gezondheid van de urinewegen is een goede vochtopname belangrijk.
Helaas komen er bij de kat vaak problemen voor aan de urinewegen, zoals blaasontsteking of blaasgruis. De meest voorkomende soorten blaasgruis zijn struviet en calciumoxalaat. Er zijn meerder factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van dit gruis zoals aanleg, overgewicht en vochtopname.
Als een kat onvoldoende drinkt wordt de urine heel geconcentreerd. Het lichaam wil zoveel mogelijk vocht vasthouden en zal dus zo min mogelijk ''verspillen'' aan de vorming van urine. In urine zitten afvalstoffen die het lichaam kwijt wil. In deze afvalstoffen zitten onder andere mineralen. Deze mineralen kunnen elkaar aantrekken en aan elkaar vasthechten, wat uiteindelijk het blaasgruis vormt. Blaasgruis veroorzaakt veel ongemak voor de kat waardoor plassen pijnlijk wordt en ook onzindelijk gedrag vertoond kan worden. Als uw kat helemaal niet meer kan plassen, ga direct naar de dierenarts. Dit is levensgevaarlijk!
Hoe kan u er voor zorgen dat uw kat zo min mogelijk kans loopt op het krijgen van blaasgruis?
Zorg ervoor dat uw kat voldoende beweging krijgt en netjes op gewicht blijft.
Verder kunt u wateropname bevorderen door in huis op verschillende plaatsen drinkbakjes neer te zetten. Zorg dat hier altijd vers water in zit. Katten kunnen zelfs heel kieskeurig zijn in het soort materiaal waar het drinkbakje van gemaakt is. Ook de grootte of diepte van het bakje kan invloed hebben. Sommige katten vinden het heerlijk om uit een stromende kraan of fontein te drinken. Pas op met het geven van (koe)melk aan uw kat, dit kan namelijk diarree veroorzaken.
Buiten het bevorderen van drinken kunt u ook nog extra vocht aanbieden door naast droogvoeding ook natvoeding te geven. Natvoeding bevat namelijk veel vocht.
Bron: royal canin; leesvoer