Vogels in de rui

De rui is een heel normale zaak voor vogels: elke vogel moet van verenkleed wisselen, want veren verslijten in de loop der tijd. Bij kanaries en veel inheemse zangvogels begint de rui hartje zomer en bereikt deze zijn hoogtepunt vroeg in de herfst. Bij exotische vogels gebeurt het vaak in een warme, droge periode, dus bij ons ook midden in de zomer. Veel parkieten en papegaaien hebben geen vaste ruiperiode, maar minimaal een keer per jaar wisselen de vogels van verenkleed.

Water a.u.b.

Hierbij word in een doorlopend proces veertje voor veertje vervangen. Dit gebeurt normaal gesproken volledig pijnloos. Maar vooral rond de kop, hals en buik komt jeuk voor en de dieren zoeken verkoelende waterplekjes op. Ondersteun je vogels met een waterspray en spuit voorzichtig de kooi nat. Of bied vochtige slablaadjes en/of een schaaltje water aan. Zorg daarnaast voor voldoende luchtvochtigheid in de kamer waarin de vogels verblijven.

Vitaminen zijn een must

ook al behoort de rui tot de normale levenscyclus, hij kost erg veel kracht en energie. De dieren zijn in deze periode gevoeliger voor stress en hebben een minder goed functionerend immuunsysteem.
Daarom geldt: gun je vogels zoveel mogelijk rust als mogelijk. Vermijd stress en veranderingen. Ook de toevoeging van een nieuwe vogel aan de volière moet nu even wachten. Ondersteun je vogels met mineraalrijk voedsel en geef vooral voldoende kiezelzuur. Dit is onder meer te vinden in komkommer en spelt. Of maak gebruik van een mineralenpreparaat met vitaminen dat je door het normale voedsel mengt. Naast verse groenten, groenvoer en fruit hebben papegaaien bovendien ook (dierlijke) eiwitten nodig in de vorm van magere kwark of cottage cheese. Ook een mineralensteen waar de vogels  aan kunnen knabbelen, mag niet ontbreken. Bij juist gehouden vogels zijn ruiproblemen gelukkig zeldzaam. Wanneer de veren echter niet goed worden vervangen of als er kale plekken ontstaan, kunnen er wel problemen en aandoeningen optreden. Is dat het geval, dan moet je absoluut met je gevederde vriend naar een dierenarts die zich heeft gespecialiseerd in vogels.
Bron: Hart voor dieren november 2017

vogel-in-rui

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.