Voeding voor kleine honden

Babydog milk

Babydog milk is melk voor pups vanaf de geboorte tot het spenen (3-4weken) bijvoorbeeld voor:

  • Moederloze pups
  • Geen/onvoldoende productie van moedermelk
  • Een (te) groot nest, waardoor de moeder te weinig melk heeft

De eerste weken is de pup volledig afhankelijk van de moedermelk. Wanneer de moeder onvoldoende melk geeft, kan bijvoeding met puppymelk nodig zijn. Moederloze pups moeten aanvankelijk minimaal 6 keer per dag worden gevoed met een speciale puppymelk. Babydog milk van Royal Canin biedt de ideale vervanger van de moedermelk. De samenstelling van de melk is nagenoeg hetzelfde als moedermelk. Het bevat hoog verteerbare eiwitten, het lactosegehalte benadert het gehalte lactose in de moedermelk. Aan de melk is geen zetmeel toegevoegd en is geheel aangepast aan het spijsverteringsstelsel van de pup. De vertering van zetmeel bij pasgeboren pups is namelijk beperkt omdat er nog onvoldoende amylase wordt gevormd. Het poeder is makkelijk te bereiden, bevat een hoog energiegehalte en biedt alle benodigde voedingsstoffen voor deze belangrijkste eerste levensweken.

Een set bevat:

  • 4x100 gram poeder met maatschepje
  • een zuigfles
  • 3 verschillende spenen

Starter

Starter is voeding voor pups vanaf het spenen (3-4 weken) tot 2 maanden leeftijd.
De brokjes hebben een aangepaste grootte, hardheid en vorm om de pup te helpen bij de overschakeling van (moeder)melk naar vaste voeding. De brokken kunnen worden geweekt zodat een papje ontstaat.
De capaciteit van het maagdarmkanaal is bij pups nog niet optimaal. Het hoge energiegehalte maakt het mogelijk om het volume van de maaltijd te beperken. Met een kleinere maaltijd wordt de belasting van het maagdarmkanaal beperkt. De voeding bevat een verhoogd eiwitgehalte, wat nodig is voor de opbouw van de spieren, het skelet en alle andere weefsels. Daarnaast zijn eiwitten onmisbaar voor een goede afweer en het algemeen functioneren van het lichaam. De voeding heeft een verlaagd zetmeelgehalte en goed verteerbare koolhydraten. Pups hebben namelijk een beperkt vermogen tot het verteren van zetmeel, teveel zetmeel kan diarree veroorzaken.
Door het hoge energiegehalte is de voeding ook erg geschikt voor drachtige of lacterende teven.

Verpakkingen starter:
Starter is verkrijgbaar in zakken van 1.5kg en 10kg en in blikken van 195 gram.

Junior

Junior is voeding voor pups van 2 tot 10 maanden leeftijd of tot castratie/sterilisatie.

Energiebehoefte
Pups die het nest verlaten zijn nog in de groei. In dit stadium heeft de pup ongeveer twee keer zoveel energie nodig als een volwassen hond van dezelfde rasgrootte. Kleine honden groeien vooral de eerste levensmaanden snel. Hun groeipiek is al rond de 2 tot 3 maanden en op de leeftijd van 4 tot 5 maanden is hun energiebehoefte het hoogst. Daarom hebben junior voedingen voor kleine honden een hoger energiegehalte dan de junior voedingen voor grotere honden.

Maag-darmkanaal en afweersysteem
Pups hebben een nog onvolgroeid maag-darmkanaal en onvolledig ontwikkeld afweersysteem. Tussen de leeftijd van 4 en 12 weken is de pup extra gevoelig voor infecties. In deze periode, het zogenaamde immuniteitsgat, neemt de bescherming via de antilichamen van zijn moeder af en functioneert zijn eigen afweersysteem nog niet optimaal. Daarom zijn aan de voeding van pups speciale ingrediënten toegevoegd die de weerstand vergroten en de pup in deze gevoelige periode beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Daarnaast zullen bepaalde voedingsvezels de darmflora versterken en daardoor de kans op infecties vanuit de darm verminderen. De pupvoeding bevat eiwitten met een hoge biologische waarde en zeer goede verteerbaarheid, dit zorgt voor een goede opname uit de darm waardoor de hoeveelheid onverteerd eiwit in de darm wordt beperkt. Het bevat een aangepast energie-, mineralen- en vitaminegehalte voor een gezonde, uitgebalanceerde groei.

Gebit
Kleine honden hebben snel last van gebitsproblemen. De voeding voor kleine honden bevat natriumpolyfosfaat, dat het calcium in het speeksel bindt en zo de vorming van tandsteen helpt beperken. Daarnaast heeft de voeding een mechanische werking op het gebit.

Verpakkingen junior:
Junior is verkrijgbaar in zakken van 800g, 2kg en 4kg.

Adult

Adult is voeding voor volwassen honden vanaf 10 maanden leeftijd die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
De adult is de opvolger van de junior met grotendeels dezelfde eigenschappen. Honden van kleine rassen hebben een verhoogd risico voor blaasstenen. Daarom bevat de voeding ingrediënten die zorgen voor een urinesamenstelling waarin het zeer onwaarschijnlijk is dat struviet of oxolaatkristallen zich ontwikkelen. Om overgewicht te voorkomen is het vetgehalte aangepast.

Verpakkingen adult:
Adult is verkrijgbaar in zakken van 2kg, 4kg en 8kg.

Neutered adult

Neutered adult is voeding voor gecastreerde of gesteriliseerde honden.

Verminderd energie-gehalte om overgewicht te voorkomen
Na castratie treedt er een verandering op in de stofwisseling van de hond. Hierdoor vermindert de energiebehoefte terwijl tegelijkertijd de eetlust en daardoor de voedselopname toeneemt. Deze combinatie kan een aanzienlijke gewichtstoename geven met alle gevolgen van dien. Speciale voedingen voor gecastreerde honden hebben daarom een verlaagd energiegehalte en hoog eiwitgehalte om overgewicht te voorkomen. Daarnaast heeft de voeding een hoog verzadigend effect om het hongergevoel weg te nemen. De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode voor het ontstaan van overgewicht. Het is verstandig om direct na castratie de voeding aan te passen.

Gebit
De textuur en grootte van de brokken hebben een mechanische werking op het gebit, zodat de vorming van tandplaque wordt beperkt. Aan de coating van de brok zijn natriumpolyfosfaten toegevoegd. Deze binden het calcium uit het speeksel en beperken zo het ontstaan van tandsteen.

De voeding heeft verder dezelfde eigenschappen als de adult.

Verpakkingen neutered adult:
Neutered Adult is verkrijgbaar in zakken van 800g, 1.5kg, 3.5kg en 8kg.

Mature

Mature is voeding voor honden vanaf 8 jaar leeftijd.
Als de hond ouder wordt veranderen de voedingsbehoeften. De energiebehoefte is afhankelijk van de mate van activiteit en verschilt daardoor per hond. Sommige dieren hebben meer energie nodig, andere juist minder. De juiste balans tussen het energie-aanbod en de belasting van de bij de oudere hond minder goed functionerend maagdarmkanaal is van belang.

Optimale ondersteuning van de spijsvertering
Een combinatie van zeer goed verteerbare eiwitten, speciale voedingsvezels (prebiotica) en visolie bevordert een gezonde darmflora en ondersteunt het darmslijmvlies. Het energiegehalte in de voeding voor de oudere hond is meestal vergelijkbaar met het gehalte in de adultvoedingen en de voedingsadviezen moeten worden afgestemd op de conditie van de hond.

Verlaagd fosforgehalte ter ondersteuning van de nierfunctie
Als een hond ouder wordt, heeft hij nog steeds behoefte aan eiwitten, ze spelen immers in veel processen in het lichaam een rol, onder andere bij het immuunsysteem. Belangrijk is dat de eiwitten van hoge kwaliteit zijn. Een onnodige beperking van het eiwitaanbod zal alleen de weerstand van de hond verzwakken en diens lichaam kwetsbaarder maken. Veel mensen denken dat ze de nieren beschermen door het eiwitgehalte in de voeding te beperken. Het is echter het fosforgehalte in de voeding wat verlaagd dient te worden ter bescherming van de nieren. In de mature voedingen is het fosforgehalte verlaagd, om de achteruitgang van de nieren te vertragen. Belangrijk is om bij een oudere hond regelmatig de nierfunctie te laten testen, dit kan door middel van een bloedonderzoek. Indien de nieren van de hond niet meer optimaal functioneren is het wel van belang dat het eiwitgehalte in de voeding wordt verlaagd. Wanneer een hond nierproblemen heeft adviseren wij een speciale dieetvoeding aan de hond te geven.

Ondersteuning van de spieren
Oudere honden hebben vaak last van spierzwakte. Dit komt door het verlies aan spierweefsel en vermindering van spierkracht. Hierdoor wordt de hond minder actief wat kan leiden tot nog minder spierweefsel en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Door het toevoegen van bepaalde essentiële aminozuren en eiwitten met een hoge biologische waarde aan de voeding kan het verlies van spierweefsel en de daarmee gespaarde spierzwakte worden voorkomen.

Vertragen van de verouderingsprocessen, gedragsveranderingen
Oudere honden kunnen last krijgen van gedragsveranderingen zoals slaapstoornissen, overmatig blaffen, desoriëntatie en afname van het denkvermogen. Dit wordt deels veroorzaakt door de oxidatieve schade in de hersenen die gepaard gaat met het ouder worden. Speciale antioxidanten in de voeding kunnen deze verouderingsprocessen helpen vertragen, de vitaliteit helpen behouden en de weerstand te verhogen.

Gewrichtsproblemen
De toevoeging van chondroïtine en glucosamine helpen gewrichten gezond te houden.

Gebit
De natvoeding of aangepaste brokken zijn makkelijk te kauwen in verband met eventuele gebitsproblemen. De brokken hebben een mechanische werking op het gebit en bevat het natriumpolyfosfaat, dat het calcium in het speeksel bindt om zo de vorming van tandsteen te beperken.

Verpakkingen mature:
Mature is verkrijgbaar in zakken van 1.5kg, 3,5kg en 8kg en blikken natvoeding van 400gram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.