Voeding voor grote honden

Babydog milk

Babydog milk is melk voor pups vanaf de geboorte tot het spenen (3-4weken) bijvoorbeeld voor:

  • Moederloze pups
  • Geen/onvoldoende productie van moedermelk
  • Een (te) groot nest, waardoor de moeder te weinig melk heeft

De eerste weken is de pup volledig afhankelijk van de moedermelk. Wanneer de moeder onvoldoende melk geeft, kan bijvoeding met puppymelk nodig zijn. Moederloze pups moeten aanvankelijk minimaal 6 keer per dag worden gevoed met een speciale puppymelk. Babydog milk van Royal Canin biedt de ideale vervanger van de moedermelk. De samenstelling van de melk is nagenoeg hetzelfde als moedermelk. Het bevat hoog verteerbare eiwitten, het lactosegehalte benadert het gehalte lactose in de moedermelk. Aan de melk is geen zetmeel toegevoegd en is geheel aangepast aan het spijsverteringsstelsel van de pup. De vertering van zetmeel bij pasgeboren pups is namelijk beperkt omdat er nog onvoldoende amylase wordt gevormd. Het poeder is makkelijk te bereiden, bevat een hoog energiegehalte en biedt alle benodigde voedingsstoffen voor deze belangrijkste eerste levensweken.

Een set bevat:

  • 4x100 gram poeder met maatschepje
  • een zuigfles
  • 3 verschillende spenen

Starter

Starter is voeding voor pups vanaf het spenen (3-4 weken) tot 2 maanden leeftijd.
De brokjes hebben een aangepaste grootte, hardheid en vorm om de pup te helpen bij de overschakeling van (moeder)melk naar vaste voeding. De brokken kunnen worden geweekt zodat een papje ontstaat.
De capaciteit van het maagdarmkanaal is bij pups nog niet optimaal. Het hoge energiegehalte maakt het mogelijk om het volume van de maaltijd te beperken. Met een kleinere maaltijd wordt de belasting van het maagdarmkanaal beperkt. De voeding bevat een verhoogd eiwitgehalte, wat nodig is voor de opbouw van de spieren, het skelet en alle andere weefsels. Daarnaast zijn eiwitten onmisbaar voor een goede afweer en het algemeen functioneren van het lichaam. De voeding heeft een verlaagd zetmeelgehalte en goed verteerbare koolhydraten. Pups hebben namelijk een beperkt vermogen tot het verteren van zetmeel, teveel zetmeel kan diarree veroorzaken.
Door het hoge energiegehalte is de voeding ook erg geschikt voor drachtige of lacterende teven.

Verpakkingen starter:
Starter is verkrijgbaar in zakken van 1.5kg en 10kg en in blikken van 195 gram.

Junior

Junior is voeding voor pups van 2 tot 12 maanden leeftijd of tot castratie/sterilisatie.

Energiebehoefte
Pups die het nest verlaten zijn nog in de groei, het geboortegewicht kan met een factor honderd vermenigvuldigen. Grotere honden groeien minder snel en veel langer door dan kleinere honden. In vergelijking met kleine honden, hebben grote honden veel minder energie nodig. Een te snelle groei kan leiden tot diverse bot- en gewrichtsaandoeningen. De belangrijkste oorzaken van een te snelle groei zijn het geven van te veel voeding of een erg energierijke voeding. De voeding tijdens deze intensieve groeifase moet zorgen voor een goede balans tussen de gewichtstoename en de mineralisatie van het skelet. Veel skeletaandoeningen bij deze rassen zijn erfelijk van aard, maar het risico dat deze zich ontwikkelen kan worden beïnvloed door voeding. Daarom zijn de calcium- en fosforconcentratie nauwkeurig aangepast aan het energiegehalte van de voeding.

Maag-darmkanaal en afweersysteem
Pups hebben een nog onvolgroeid maag-darmkanaal en onvolledig ontwikkeld afweersysteem. Tussen de leeftijd van 4 en 12 weken is de pup extra gevoelig voor infecties. In deze periode, het zogenaamde immuniteitsgat, neemt de bescherming via de antilichamen van zijn moeder af en functioneert zijn eigen afweersysteem nog niet optimaal. Daarom zijn aan de voeding van pups speciale ingrediënten toegevoegd die de weerstand vergroten en de pup in deze gevoelige periode beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. De passagetijd van de voeding door het maag-darmkanaal is bij grote honden tot twee keer zo lang als bij kleine honden. De voeding verblijft het grootste deel van de passagetijd in de dikke darm. Hoe langer de voedselresten in de dikke darm verblijven, des te meer gisting door darmbacteriën daar plaatsvindt. Dit kan leiden tot zachte ontlasting, diarree en winderigheid. Door toevoeging van voedingsvezels wordt de groei van schadelijke bacteriën geremd, dit versterkt de darmflora waardoor de kans op infecties vanuit de darm wordt verminderd.

Ontwikkeling spieren
De juniorvoeding bevat eiwitten met een hoge biologische waarde voor een goede ontwikkeling van de spieren en zeer goede verteerbaarheid.

Huid en vacht
Specifieke ingrediënten zorgen voor een gezonde en optimale pigmentatie van de vacht en ondersteunen de huid.

Verpakkingen junior:
Junior is verkrijgbaar in zakken van 1kg, 4kg en 10kg.

Adult

Adult is voeding voor volwassen honden vanaf 12 maanden leeftijd die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
De adult is de opvolger van de junior met grotendeels dezelfde eigenschappen. Om overgewicht te voorkomen is het vetgehalte aangepast. Het verteringsstelsel van een kleine hond bedraagt 7% van het totale lichaamsgewicht, bij een grote hond is dat slechts 2,7%. Grote rassen hebben daardoor een geringe spijsverteringscapaciteit ten opzichte van kleinere honden. De diepe borstkas van sommige grote rassen maakt hen gevoelig voor het optreden van een maagtorsie (kanteling). Om deze redenen is de voeding goed verteerbaar. De brokken bevatten voldoende energie en zijn geconcentreerd om de risico's op maagtorsie te beperken.

Gewrichten
De gewrichten van grote honden worden door het hoge lichaamsgewicht zwaarder belast. In de loop der tijd kan het kraakbeen beschadigen met de ontwikkeling van artrose als gevolg. Daarom is aan deze voeding chondroïtine en glucosamine toegevoegd. Door uw hond al tijdens de groeiperiode een voeding met deze ingrediënten te geven, helpt u zijn gewrichten gezond te houden. Om het kauwen te bevorderen en ervoor te zorgen dat de hond langzaam eet is de brok groot en van speciale textuur. Hierdoor wordt de kans op spijsverteringsproblemen verkleind.

Verpakkingen adult:
Adult is verkrijgbaar in zakken van 4kg en 14kg.

Neutered adult

Neutered adult is voeding voor gecastreerde of gesteriliseerde honden.
Na castratie treedt er een verandering op in de stofwisseling van de hond. Hierdoor vermindert de energiebehoefte terwijl tegelijkertijd de eetlust en daardoor de voedselopname toeneemt. Deze combinatie kan een aanzienlijke gewichtstoename geven met alle gevolgen van dien. De speciale voeding voor gecastreerde honden heeft daarom een verlaagd energiegehalte en hoog eiwitgehalte om overgewicht te voorkomen. Daarnaast heeft de voeding een hoog verzadigend effect om het hongergevoel weg te nemen. De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode voor het ontstaan van overgewicht. Het is verstandig om direct na castratie de voeding aan te passen. De voeding heeft verder dezelfde eigenschappen als de adult. Specifieke ingrediënten zorgen voor een gezonde vacht en ondersteuning van de huid. Omdat castratie/sterilisatie soms al op jonge leeftijd plaatsvindt en grotere honden dan nog niet uitgegroeid zijn is er ook een junior versie die rekening houdt met de opgroeiende hond.

Verpakkingen neutered adult:

  • Neutered junior is verkrijgbaar voor honden onder 15 maanden leeftijd, in zakken van 1kg, 4kg en 12kg.
  • Neutered adult is verkrijgbaar voor honden boven 15 maanden leeftijd, in zakken van 3.5kg en 12kg.

Mature

Mature is voeding voor honden vanaf 7 jaar leeftijd.
Als de hond ouder wordt veranderen de voedingsbehoeften. De energiebehoefte is afhankelijk van de mate van activiteit en verschilt daardoor per hond. Sommige dieren hebben meer energie nodig, andere juist minder. De juiste balans tussen het energie-aanbod en de belasting van de bij de oudere hond minder goed functionerend maagdarmkanaal is van belang.

Optimale ondersteuning van de spijsvertering
Een combinatie van zeer goed verteerbare eiwitten, speciale voedingsvezels (prebiotica) en visolie bevordert een gezonde darmflora en ondersteunt het darmslijmvlies. Het energiegehalte in de voeding voor de oudere hond is meestal vergelijkbaar met het gehalte in de adultvoedingen en de voedingsadviezen moeten worden afgestemd op de conditie van de hond.

Verlaagd fosforgehalte ter ondersteuning van de nierfunctie
Als een hond ouder wordt, heeft hij nog steeds behoefte aan eiwitten, ze spelen immers in veel processen in het lichaam een rol, onder andere bij het immuunsysteem. Belangrijk is dat de eiwitten van hoge kwaliteit zijn. Een onnodige beperking van het eiwitaanbod zal alleen de weerstand van de hond verzwakken en diens lichaam kwetsbaarder maken. Veel mensen denken dat ze de nieren beschermen door het eiwitgehalte in de voeding te beperken. Het is echter het fosforgehalte in de voeding wat verlaagd dient te worden ter bescherming van de nieren. In de mature voedingen is het fosforgehalte verlaagd, om de achteruitgang van de nieren te vertragen. Belangrijk is om bij een oudere hond regelmatig de nierfunctie te laten testen, dit kan door middel van een bloedonderzoek. Indien de nieren van de hond niet meer optimaal functioneren is het wel van belang dat het eiwitgehalte in de voeding wordt verlaagd. Wanneer een hond nierproblemen heeft adviseren wij een speciale dieetvoeding aan de hond te geven.

Ondersteuning van de spieren
Oudere honden hebben vaak last van spierzwakte. Dit komt door het verlies aan spierweefsel en vermindering van spierkracht. Hierdoor wordt de hond minder actief wat kan leiden tot nog minder spierweefsel en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Door het toevoegen van bepaalde essentiële aminozuren en eiwitten met een hoge biologische waarde aan de voeding kan het verlies van spierweefsel en de daarmee gespaarde spierzwakte worden voorkomen.

Vertragen van de verouderingsprocessen, gedragsveranderingen
Oudere honden kunnen last krijgen van gedragsveranderingen zoals slaapstoornissen, overmatig blaffen, desoriëntatie en afname van het denkvermogen. Dit wordt deels veroorzaakt door de oxidatieve schade in de hersenen die gepaard gaat met het ouder worden. Speciale antioxidanten in de voeding kunnen deze verouderingsprocessen helpen vertragen, de vitaliteit helpen behouden en de weerstand te verhogen.

Vacht
Bevat specifieke ingrediënten voor een glanzende vacht, ondersteuning van de huid en pigmentatie van de vacht.

Gewrichtsproblemen
De toevoeging van chondroïtine en glucosamine helpen gewrichten gezond te houden.

Gebit
De natvoeding of aangepaste brokken zijn makkelijk te kauwen in verband met eventuele gebitsproblemen. De brokken hebben een mechanische werking op het gebit en bevat het natriumpolyfosfaat, dat het calcium in het speeksel bindt om zo de vorming van tandsteen te beperken.

Verpakkingen mature:
Mature is verkrijgbaar in zakken van 4kg, 14kg en blikken natvoeding van 400gram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.