Vitamine C

Cavia heeft vitamine C nodig

Vaak worden alle knaagdieren over één kam geschoren. En we nemen daar de konijnen en haasachtigen ook in mee. Toch zijn alle knaagdieren verschillende dieren die we onder één soortnaam hebben geschaard. Dat betekent niet dat er geen verschillen zijn. Die zijn er wel. Vooral in de voedselbehoefte verschilt de cavia van de andere knaagdieren. De cavia heeft namelijk extra vitamine C nodig in zijn voeding. De andere knaagdieren kunnen dit zelf aanmaken uit andere voedingsstoffen, de cavia kan dit niet. Let er dus bij de voeding voor een cavia op dat er ook voldoende vitamine C aan toegevoegd is.

Waarom heeft een cavia vitamine C nodig?

Eén van de voedingsstoffen die noodzakelijk is bij het vormen van eiwitten, is vitamine C. Zonder vitamine C is het niet mogelijk om het eiwit collageen te maken. Collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel en het woord geeft precies aan wat het doet, namelijk het bij elkaar houden of binden van weefsel.

Collageen is belangrijk voor het hele lichaam

Collageen is van groot belang tijdens de groei, zonder vitamine C kan een cavia niet gezond opgroeien. Botten, tanden, pezen, organen, huid en geslachtsorganen kunnen niet gezond worden en blijven zonder vitamine C. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het afweersysteem: bij voldoende vitamine C wordt de cavia minder snel ziek, en als hij ziek wordt, wordt hij sneller beter omdat zijn afweer hoger is. En met een hoge afweer is er minder kans op allergieën, virusziekten, infecties en andere ziektes. Verder is vitamine C van belang bij de aanmaak van adrenaline, diverse hormonen en speelt het een grote rol bij de opname van ijzer en calcium.

Welke klachten kunnen optreden als de cavia niet voldoende vitamine C krijgt?

  • Problemen met het gebit, zoals: verkeerde stand, te zachte kiezen en snijtanden of uitvallen van snijtanden.
  • Infectie aan of bloedend tandvlees.
  • Problemen met het bewegingsapparaat: dikke, stijve en gezwollen gewrichten, krom gegroeide ruggengraat en te zachte botten.
  • Huidproblemen: korstjes aan de lippen en uitvallende haren.
  • Geen of slechte genezing van wonden.
  • Onderhuidse en inwendige bloedingen of bloedingen in de spieren.
  • Spierzwakte en verlamming.
  • Anorexie, sterke vermagering en diarree.
  • Minder weerstand en bloedarmoede.

Hoeveel vitamine C moet de cavia hebben?

Een cavia heeft minimaal 10 tot 30 mg per dag aan vitamine C nodig, waarbij drachtige dieren het meest nodig hebben. In 120 tot 240 ml grof gesneden verse donkergroene bladgroenten zit voldoende vitamine C voor een cavia voor een dag (gebruik hierbij een maatbeker!!). Een andere optie is om elke dag een kwart vitamine C tablet van 40 gram (bijvoorbeeld van het merk Roter® citroensmaak) te geven, zo krijgt uw cavia ook zeker voldoende vitamine C binnen.

Voeding

Vitamine C zit in alle groente en in het fruit (ook in moedermelk en in rauw vlees). Toch is dat niet altijd voldoende. Het makkelijkste is om compleet caviavoer te geven. In sommige krachtvoeders zit al extra vitamine C verwerkt, echter zelfs onder ideale bewaaromstandigheden zal de hoeveelheid vitamine C in het voer verminderen. Het is dan ook beter om extra vitamine C via verse groenten of in tabletvorm erbij te geven, het is wel belangrijk dat de cavia het supplement ook daadwerkelijk opeet en het dagelijks gegeven wordt.

De beste manier om voldoende vitamine C te geven is via verse groenten en fruit (hoog aan vitamine C zijn boerenkool, peterselie, spinazie, bietenloof, broccoli, kiwi en tomaten).Vooral bij jonge en drachtige cavia´s kan snel een tekort aan vitamine C ontstaan als dit niet voldoende in de voeding wordt gegeven.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.