vachtverzorging

Katten behoren tot de zindelijkste dieren ter wereld. Dat, tezamen met hun natuurlijke aanleg om ongedierte als muizen te vangen, heeft hen tot een van de populairste huisdieren ter wereld gemaakt. 

Katten hebben door hun zeer buigzame ruggenwervel een uiterst soepel lichaam. Dat is niet alleen handig om door moeilijke bochten te komen, maar ook om bijvoorbeeld een boom te klimmen of te springen. Prettige bijkomstigheid van dat soepele lijf is dat een kat zich vrijwel op ieder plekje zelf kan wassen. Daarvoor gebruiken ze hun tong, die als een modern scrub-handschoentje zorgvuldig dode haren verwijdert en vuil uit de vacht poetst. Tegelijk wordt er talg uit de vacht opgenomen die de belangrijke vitamine D bevat en worden de talgkliertjes geactiveerd om vet te vormen, die de vacht van de kat weer beschermd tegen regen.

Wassen dient een doel

Katten wassen hun hele lijf met overgave. Om hun gezicht en kop te wassen maken ze eerst hun voorpootjes nat en vervolgens slaan ze aan het poetsen. Ook de streek rond de anus wordt niet vergeten. Katten verzorgen zelfs hun nagels, want scherpe nagels zijn voor hen een 'must'. Daarnaast knabbelt hij met zijn snijtanden het vuil aan de nagels weg en verwijderd het vuil dat tussen de tenen kleeft. Zo zorgt een kat dat zijn hele lijf schoon is.
Maar het wassen dient niet alleen om schoon te worden, het dient ook ter afkoeling van het lichaam. Katten hebben net als honden geen zweetkliertjes op het lichaam en zorgen door overvloedig speeksel over het lijf aan te brengen voor een natuurlijke verdamping waarbij warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Daarom zult u 's zomers uw kat ook vaker zichzelf wassend aantreffen dan in een koude periode van het jaar.

Aaien, knuffelen en borstelen vol overgave

Een moederpoes is een altijd attente lieve verzorgster. Al vanaf de geboorte is zij voortdurend druk om haar jongen te wassen. Op die manier houdt zij niet alleen haar jong schoon, maar stimuleert zij ook de stofwisseling. Zonder deze massage is een jong katje niet instaat om te plassen en te poepen en zou het zeker sterven. Vanaf de derde week is zo'n heel klein pluizebolletje al in staat zichzelf te wassen en het begint dan ook meteen met het wassen van de broers, zusjes en moeder. Doordat alle katten in het nest elkaar likken, nemen zij dezelfde geur aan. Deze geur is kenmerkend en zij herkennen elkaar hier dan ook aan, ook bij volwassenheid. Katten die elkaar likken zijn meestal van jongs af aan samen opgegroeid. Alleen wanneer ze elkaar goed kennen en vertrouwen vinden katten het zalig om gelikt te worden.
Onze aaiende handen geven katten hetzelfde fijne gevoel en zij genieten daarvan met dichtgeknepen ogen en innig gespin. Net zo lekker, mits ze het maar van jongs af aan hebben meegemaakt, kunnen katten een borstel- en kambeurt vinden. Zo'n verzorgende streek met een zachte borstel lijkt heel veel op een verzorgende supertong. Daar kunnen we handig gebruik van maken om de verzorging van onze katten wederzijds tot een prettige gebeurtenis te maken. Dus wen uw katje al van jongs af aan het kammen en borstelen van de vacht. Doe het zachtjes en vooral voorzichtig. Het is heel belangrijk uw kitten te laten genieten van dit nieuwe gevoel. Doet u het te hard, met te veel dwang of te wild, dan leert zo'n katje maar één ding: 'Zo'n borstelbeurt is niks voor mij'.

Vachtverzorging, regelmatig kammen

Vooral bij langharige katten is het belangrijk te beginnen met het wennen aan een borstelbeurt vóórdat de vacht echt lang is. Wacht u te lang bij langharige katten, dan heeft u echt een probleem omdat hun vacht is gaan klitten. In zo'n geval is een eerste kennismaking meteen een nare, pijnlijke ervaring. U kunt er zeker van zijn dat uw kat zich ook bij volwassenheid met hand en tand zal verzetten tegen een kam- of borstelbeurt. De vacht zal gaan klitten en vervolgens na verloop van tijd zelfs vervilten. Vaak is het dan niet meer mogelijk de mooie vacht te redden en moet er een schaar of tondeuse aan te pas komen om de vervilte plukken uit de vacht te verwijderen.
Een gezonde kortharige kat kan prima zelf voor het onderhoud van zijn vacht zorgen. Hoewel de ene kat wat fanatieker is dan de ander, wassen in principe alle gezonde katten zichzelf opperbest. Toch is het aan te raden ook deze kortharige katten te wennen aan een wekelijkse borstelbeurt. Al was het maar om de kat makkelijk te kunnen controleren op vlooien, teken en ander ongedierte of eventuele vachtproblemen.

Lukt het u niet zelf om uw kat te kammen, dan kunnen wij dat ook voor u doen in onze kattentrimsalon.

 

kat verzorgen

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.