Vaccicheck, titerbepaling

Zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat je dier goed beschermd is. Dat kan eenvoudig met de vaccicheck. De meeste vaccins tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn 3 jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer dan 3 jaar aanhoudt.
De vaccicheck, ook wel titerbepaling genoemd, is een sneltest waarbij we een paar druppels bloed afnemen. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is de vaccinatie niet nodig.

Vaccicheck hond

Met de vaccicheck worden de antilichamen tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis aangetoond in het bloed, waarna we kunnen bekijken of her-vaccinatie op dat moment nodig is. Aangezien de meeste vaccins 3 jaar werkzaam zijn voor Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis, is deze test pas nuttig op het moment dat een her-vaccinatie nodig zou zijn. Mocht er dan een goede titer gevonden worden, dan kan besloten worden om nog 1 jaar te wachten met her-vaccineren. Het is goed om te beseffen dat een goede titer op het moment van de bloedafname altijd een momentopname van de immuniteitsstatus is, en dat dit dus geen garantie geeft over de duur van deze immuniteit. Het kan zijn dat deze immuniteit over een maand anders is.

Voor wie is de titerbepaling aan te raden?

  • Elke hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
  • Honden die een overreactie hebben (allergisch)
  • Honden waarvan de vaccinatiestatus onbekend is (honden uit het buitenland)
  • Honden die ziek zijn of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
  • Om te controleren of vaccinaties zijn aangeslagen

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?

U kunt een afspraak maken voor de gezondheidscontrole, vaccinatie en vaccicheck. Uw hond wordt helemaal nagekeken en we geven de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil. En indien gewenst tegen kennelhoest. Hierna worden enkele druppels bloed afgenomen. De vaccicheck wordt ingezet en de uitslag wordt binnen een dag doorgegeven. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw hond. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de cocktail vaccinatie.

En Leptospirose dan?

Voor leptospirose (=Ziekte van Weil) en kennelhoest zijn geen titerbepaling mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Kosten vaccicheck

De kosten van de vaccicheck zijn €45,-
Als de bescherming onvoldoende is, is de cocktail vaccinatie gratis. Voor de vaccinatie tegen de zekte van weil betaald u het normale tarief.

vaccicheck

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.