Stichting Amivedi: Pas op bij winterse buien

Wanneer de winterse buien beginnen, zoeken buitenkatten en kleine wilde dieren naar warme plekjes waar zij kunnen schuilen voor het barre weer. Een geparkeerde auto met een warme motor is voor deze verkleumde dieren een perfecte schuilplaats. Daarom is het goed om, voordat u de motor start, eerst te kijken of er geen dier onder de motorkap is gekropen.

Katten gewond

Elk jaar weer raken katten zwaargewond of worden gedood tijdens het starten van auto’s terwijl zij onder de motorkap schuilen. Als u in een buurt woont waar buitenkatten of zwerfkatten rondlopen, dan is het aan te raden om even onder de motorkap te kijken of erop te trommelen en te luisteren naar tekenen van leven voordat u in de auto stapt. Toeter een aantal keer en wacht 10 seconden voordat u de motor start, zodat een slapende kat de kans krijgt om wakker te worden en te vluchten.
Ook als u geen buitenkatten in de buurt heeft, dan nog is het een goed idee om even op de motorkap te trommelen en te toeteren voor het geval een ander wild diertje (eekhoorntje, rat, muis o.i.d.) zich daar heeft verstopt.

U zult misschien denken dat het onzin is, maar als het u toch overkomt dat een diertje zich onder uw motorkap heeft verschanst, dan is het echt geen prettige ervaring wanneer u de motorkap opent en u het diertje daar zwaar gewond, verbrand of zelfs dood aantreft. Kittens, katten en andere kleine dieren verstoppen zich ook regelmatig in een van de wielkasten van een auto.
Automotoren zijn een heerlijk warm kacheltje voor een kat. Wanneer zij onder de motorkap klimmen net nadat u de auto heeft geparkeerd, dan is het er lekker warm en zitten ze uit de wind en regen. Zij begrijpen niet dat dit gevaarlijk is. Het kost maar een paar minuten om even te kijken voordat u de motor start en u kunt hiermee het leven van een kat redden.

Verstoppen onder motorkap

Katten en andere kleine dieren verstoppen zich ook met goed weer onder de motorkap van een auto, bijvoorbeeld om te ontsnappen als ze worden opgejaagd door een ander dier. Als u uw auto start en een geluid hoort dat niet helemaal normaal klinkt of u ruikt een raar luchtje, zet dan de motor uit en kijk eerst onder de motorkap. Automobilisten kunnen voorkomen dat dieren gewond raken door goed op te letten op ongewone geluiden en geuren, zeker die van verschroeid haar. Als u de motor probeert te starten maar deze wil niet draaien, dan kan dat ook betekenen dat er een dier in zit.

Als u toch een kat of een ander diertje onder uw motorkap vindt, wees dan heel voorzichtig met het eruit halen. Waarschuw de dierenambulance voor een gewonde kat en voor wilde dieren is het belangrijk om de juiste instantie te waarschuwen, zodat het dier, maar ook u, niet (verder) gewond raakt.
Dieren proberen op hun manier om het winterse weer en de kou te overleven en elke droge en warme plek die zij vinden is acceptabel. Als u een buitenkat heeft, dan is de veiligste plek voor hem ergens binnen, zeker gedurende de wintermaanden.

Stichting Amivedi

Stichting Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Amivedi faciliteert de registratie van deze dieren is daarmee een landelijk meldpunt voor huisdiereigenaren. Met dank aan deze kosteloze registratie worden jaarlijks bijna duizenden huisdieren teruggevonden. Met als resultaat gelukkige huisdiereigenaren die hun hond, kat, vogel, knaagdier of ander huisdier weer mee naar huis kunnen nemen.

Werkwijze

Amivedi werkt vanuit ca. 110 meldpunten, verspreid over het hele land. Elk meldpunt wordt gerund door één van de 140 vrijwilligers. Meldingen van vermiste of gevonden huisdieren die via de website van Amivedi, per mail of telefonisch worden doorgegeven komen bij het gekozen meldpunt terecht.

Bron: Dierenpraktijken

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.