De Ragdoll

De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren zestig.

Uiterlijk

Een Ragdoll is een forse kat. Ragdoll betekent letterlijk 'lappenpop', omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen.
Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo.

Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Point Ragdolls hebben blauwe ogen. De Ragdoll komt in meerdere kleurvarianten voor.

Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans schootzitters. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld.

Verzorging

Hoewel het lijkt dat de lange zijde zachte vacht van een Ragdoll veel werk geeft, is dit eigenlijk erg makkelijk om te onderhouden. De vacht van een Ragdolls heeft weinig neiging tot klitten en daarom niet meer verzorging nodig dan kortharige katten. Doordat ze geen ondervacht hebben, verharen Ragdolls ook relatief weinig. Het is voldoende om ze één keer per week te borstelen om eventuele losse haren te verwijderen en om haarballen te voorkomen.

ragdoll

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.