Puppy consultatiebureau

Vanwege de corona maatregelen zijn er op dit moment geen puppy consultaties mogelijk.

Een puppy in huis is natuurlijk hartstikke leuk. Ze zijn vrolijk, speels en zien er zo schattig uit. Er komt echter heel veel bij kijken en dat beseft niet iedereen. De puppytijd is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de hond. Puppy's groeien snel en helaas kan er nog wel eens iets fout gaan. Er zijn veel dingen waar op gelet moet worden, op het puppyconsultatiebureau kunnen we u daarmee helpen.

Waarom een puppyconsultatiebureau?

Het puppyconsultatiebureau is bedoeld voor puppy's vanaf 16 weken tot en met 1 jaar leeftijd. U en uw puppy worden begeleid tijdens de groei en alles wat daarbij komt kijken door een paraveterinair dierenartsassistente en onze hondengedragsdeskundige. Op deze manier kunnen we samen met u bijtijds zowel medische als gedragsproblemen oplossen. En u kunt er terecht met al uw vragen.

Wat houdt het puppyconsultatiebureau in?

Gewicht en voeding

We zullen de pup wegen, het is namelijk erg belangrijk om goed het gewicht en de groei in de gaten te houden. De groei van pups van kleine, middelgrote, grote en zeer grote rassen is namelijk zeer verschillend. Zo is een Dashond (Teckel) in 8 tot 10 maanden uitgegroeid en volwassen, terwijl dit bij een Sint Bernard tot 24 maanden duurt. Bij de grote en zeer grote rassen komen door deze langere groeiperiode vaker groeistoornissen voor, dan bij de kleine en middelgrote rassen. Afhankelijk van het ras zullen we bespreken welke voeding geschikt is en hoeveel voeding er gegeven mag worden. Het gewicht wordt in een groeiboekje bijgehouden.

Gebit

We bekijken het gebit, om te zien hoe het met de stand en het wisselen gaat. Een hond wisselt vanaf drie maanden en op zeven maanden leeftijd moet alles gewisseld zijn. In sommige gevallen gaat het wisselen niet goed of is de stand afwijkend waardoor het volwassen gebit scheef kan gaan staan. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt zodat er vroegtijdig wat aan gedaan kan worden.

Ogen en oren

We zullen de pup bekijken of er geen afwijkingen te zien zijn aan de ogen. Heeft uw pup weleens last van uitvloeiing en zien de ogen er helder uit? Zijn de oren mooi schoon en niet pijnlijk en luistert de pup goed?

Parasieten en wormen

Waarom is het zo belangrijk om te ontwormen en te ontvlooien? We zullen daar uitgebreid over praten. 
Wanneer moet de pup weer ontwormd worden en hoe kunt u dat het beste doen?
Hoe kunt u vlooien en teken het beste bestrijden en hoe vaak moet u dat doen?
We kunnen u tips geven of voordoen hoe u het beste kunt ontwormen of een vlooienpipet kunt toedienen.

Geslachtsapparaat

Zijn bij de reu alle twee de balletjes ingedaald of is uw teef al loops? Uw pup gaat puberen en onbewust leert de hond soms ongewenst gedrag aan, het is fijner om dit te voorkomen.
Wat is de beste leeftijd om hem of haar te laten helpen en wat zijn de voor- en nadelen van castratie en sterilisatie? In sommige gevallen kan bepaald gedrag van een hond verergeren. De hondengedragsdeskundige kan u adviseren bij deze beslissing.

Het wandelen en uitlaten

Loopt de pup goed mee aan de riem? Hoe lang mag u met de hond wandelen? Loopt de pup kreupel? Zeker bij grote hondenrassen is dit zeer belangrijk om goed in de gaten te houden. Is de pup tijdens het wandelen sociaal naar andere honden, dieren en mensen?

Zindelijkheid

Als uw pup onzindelijk is zullen we bekijken of dit een medisch- of een gedragsprobleem is. Afhankelijk van de oorzaak zullen we samen met u het probleem proberen op te lossen.

Gedrag

Al uw vragen over het gedrag van uw hond kunnen worden gesteld. De hondengedragsdeskundige herkent door haar vele ervaring veel gedrag en kan u tijdig tips geven. Hiermee kunnen veel gedragsproblemen voorkomen worden. Het is goed voor de hond om te wennen aan de onderzoeken en het bezoek aan de kliniek, hierdoor zal uw hond minder snel een angst voor de dierenarts opbouwen. Ook zullen we u leren wat u thuis met de pup moet oefenen, zodat u daar op latere leeftijd profijt van heeft als uw hond een keer ziek is en een behandeling nodig heeft. Uiteraard kunt u alle vragen stellen die u heeft en proberen wij u zo goed mogelijk medisch en gedragsmatig te begeleiden.

Hoe vaak komt u langs?

Bij het eerste consult is uw pup 16 weken, vervolgens komt u op 5, 6, 9 en 12 maanden langs. Er kan soms besloten worden om een extra tussentijdse controle in te lassen. Indien nodig kan er overlegd worden met één van de dierenartsen.

Kosten puppyconsultatiebureau

De kosten bedragen € 80,00. Indien er tijdens een consultatie geconstateerd wordt dat er verder onderzoek of een behandeling nodig is, zijn de kosten daarvan niet inbegrepen.

Spaarkaart

Bij inschrijving ontvangt u een spaarkaart. Bij elk bezoek aan het consultatiebureau krijgt u een stempel ter waarde van € 3.50. Aan het eind van de consultatie kunt u deze spaarkaart inleveren en bijvoorbeeld gebruiken voor ontwormingstabletten, vlooienpipetten of voeding.

 

puppy-bal

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.