Pas op, dit is giftig voor je vogels!

Sommige levensmiddelen zijn bijzonder gevaarlijk voor papegaaien en parkieten. Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen ‘killers’?

Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.

Chocolade verboden

In het bijzonder de pure, donkere variant bevat veel theobromine. Er is aangetoond dat deze stof bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand kan veroorzaken bij papegaaiachtige. De dood kan al snel volgen en tot nu toe is er geen behandelmethode gevonden. De goedkopere chocoladesoorten bevatten veelal minder theobromine en men neemt aan dat deze beter verdragen kunnen worden door papegaaien. Er is echter ook bewezen dat de opname van een kleine hoeveelheid theobromine de bloedvaten op den duur beschadigt. Het eten van chocolade heeft een cumulatief effect; dat betekent dat de theobromine zich in het lichaam opstapelt en de levensverwachting van de vogels vermoedelijk drastisch zal verminderen.

Geen avocado voeren

Onderzoek heeft aangetoond dat veel vogelsoorten, waaronder papegaaiachtige, kunnen sterven na het innemen van een kleine portie avocado. Zowel het pikken aan de pit als aan het vruchtvlees kan fatale gevolgen hebben. De pit alleen is al dodelijk. De giftige stof in avocado’s is persine, hoewel niet alle soorten avocado’s even giftig lijken te zijn. Toch is het risico op de dood of blijvende schade bij papegaaien en parkieten zo groot, dat je gewoon nooit avocado’s moet voeren. Symptomen van een persinevergiftiging zijn ademnood en verhoogde hartslag. De vogel zal in de meeste gevallen sterven binnen 12 tot 29 uur na het innemen. En er is geen tegengif!

Wijn is taboe

Ook alcohol is giftig voor papegaaiachtige. Het is een gif dat een sterk verhoogde bloeddruk kan veroorzaken met de dood als gevolg. Een klein slokje bier is voor papegaai evenveel als meerdere glazen sterke drank voor een mens. Mensen kunnen dit echter bijzonder goed verdragen, papegaaien absoluut niet. Vogels die kleine alcoholische ‘versnaperingen’ krijgen van hun baasjes, ontwikkelen al heel snel chronische leverproblemen, een verhoogde bloeddruk en lopen een aanzienlijk verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes. Bovendien kan alcohol het immuunsysteem verzwakken en de vogels vatbaar maken voor infecties. Ook alcohol moet daarom nooit gegeven worden aan vogels.

Bron: Hart voor dieren september 2017

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.