Fretten communiceren duidelijk met lichaamstaal en geluiden. Leer naar je dieren te luisteren. Mokken, kekkeren, blazen, fretten 'praten' op een veelzijdige manier. Wij hoeven alleen maar de moeite te nemen om hun taal te leren kennen. Welkom bij onze mini-cursus frettentaal.
Speelsheid en vrolijkheid
Fretten zijn zeer levenslustige dieren. Je kunt ze vaak wild zien rondspringen. Veel fretten 'mokken' en kekkeren daarbij met hun bekjes open. Wat ze daarmee willen uitdrukken: vrolijke opwinding en een goede bui. Veel fretten zetten daarbij als het ware hun rug op en stuiteren achterwaarts (de zogenaamde 'wardance'): ze nodigen uit om mee te spelen. Intensiteit en geluidsterkte bij de communicatie varieert sterk van dier tot dier; ieder heeft zijn eigen karakter.
Opwinding en spanning
Hoe luider het typische mokken wordt, des te meer kun je het opvatten als een teken van opwinding en spanning. Een ander teken is het snelle kwispelen, net als een kat die op de loer ligt. Fretten doen dit wanneer ze bijvoorbeeld iets spannends ontdekt hebben. Hun nieuwsgierigheid en jachtlust zijn aangewakkerd. Fretten zetten ook regelmatig de haren op hun staart recht overeind. Deze opgezette staart is een teken van prettige opwinding of extase, maar het kan ook een teken van onbehagen of angst zijn.
Bedreiging en angst
Wanneer er bij die opgezette rug niet gemokt wordt, maar geblazen en de vacht er borstelig uitziet, is enige voorzichtigheid geboden. Het fretje dreigt en zegt: 'Ga weg!' of Ik ben bang!'. Over het algemeen is blazen, net als bij katten en egels, een teken van afweer. Fretten blazen ook naar elkaar. Een dier dat het spel met soortgenoten te wild vindt worden zal bijvoorbeeld blazen naar zijn soortgenoten en dan met rust gelaten worden. Als een fret schreeuwt, is hij erg geschrokken.
Bijzonderheden
Fretjes die even pauze houden, ploffen vaak gewoon op de grond neer. Na een dutje kan het zijn dat de dieren wat beven. Dat is echter geen reden voor bezorgdheid. Zo stimuleren ze hun bloedsomloop. Soortgenoten besnuffelen elkaar ter begroeting, net als honden.
Bron: Hart voor dieren