Lapjes poezen

Waarom zijn lapjes altijd poezen?

Lapjes katten zijn vrijwel altijd poezen. Natuurlijk genetische foutjes uitgesloten,1 op de 3000 lapjes katten zijn katers. Deze katers zijn vaak onvruchtbaar. Er zijn 2 basis kleuren namelijk; rood en zwart. Poezen hebben XX en katers XY chromosomen. Poezen kunnen dus beide kleuren hebben, en katers maar 1 kleur. Nou kun je dus ook uit rekenen wat voor kleur de kittens gaan hebben.

Stel je hebt een rode moeder en een zwarte vader. De kleur van de katers wordt altijd bepaald door de moeder. We hebben net gelezen dat katers maar 1 kleur kunnen hebben en dat de basiskleuren rood en zwart zijn. In dit geval kunnen de katers dus rood of zwart zijn.
De kleur van de poezen wordt door beide ouders bepaald. Ze krijgen er eentje van de vader en eentje van de moeder. Van de vader kunnen ze alleen zwart krijgen. Krijgen ze van de moeder ook zwart dan is het dus zwart/zwart en heb je een zwarte poes.
Krijgen ze van de moeder rood dan heb je dus een zwart/rood poesje.

De kleur wit doet wat het wil ongeacht het geslacht. Er is maar één voorwaarde: één van de ouders moet wit hebben.

Andere benamingen

  • lapjes kat
  • schildpad poes
  • tortie

Als een lapje naast rood en zwart ook wit heeft dan heet dat simpel lapje met wit, schildpad poes met wit of tortie met wit.

Het verschil tussen een schildpad- en een lapjespoes

Een schildpad is een kat die een vacht heeft met twee kleuren: rood en zwart. Fijne verdelingen komen voor, waardoor de kleuren bijna een menging vormen en het patroon op een schildpaddenschild lijkt. Ook kan een cyperpatroon voorkomen. En nee cypers is geen ras maar een vachtkleur.

Een lapjeskat is een schildpad met wit en heeft grotere vlekken, waardoor de vacht van de kat eruitziet als een lappendeken. Ook bij de lapjeskat komt het cyperpatroon voor. Het cyperpatroon wordt ook wel tijgerkat genoemd, een cyper heeft strepen over zijn vacht. Dit kan breed, smal, recht of gedraaid zijn.

Lapjes bij andere diersoorten

Lapjes komen ook bij andere diersoorten voor, denk aan het konijn en de cavia. Een cavia met zwarte en rode vlekjes wordt een brindle genoemd. Heeft de cavia rood, zwart en witte vlekken dan wordt het een 3 kleur genoemd. Bij konijnen met rood en zwart heet dit de japanner. Bij konijnen en cavia's is het niet geslachtsgebonden hier komen zowel mannetjes als vrouwtjes voor.

Lapjes rassen

Lapjes katten worden vaak met huiskatten of europees kortharen geassocieerd. Toch zijn er veel rassen met zwarte en rode vlekken al dan niet met wit erbij. Denk aan de Main Coon, Noorse Boskat, Turks Angoro, Pers, Exotic, Sibirische kat, Oosters kort en langhaar en de Britse korthaar.

De kleurverdeling

Geen lapjes poes is hetzelfde getekend. De vlekken kunnen grote afgeschermde platen zijn of juist heel erg klein zoals penseelstreekjes. Het leuke van deze kleurcombinaties is dat je altijd een unieke poes hebt.

schildpad-kat

Schildpad poes

 

 

lapjespoes

 

 

   Lapjes poes

Cyperse-kat

Cyperse kat

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.