Kip als huisdier

Niet in alle gemeenten mogen kippen gehouden worden in verband met de overlast die ze kunnen veroorzaken. Het is dus verstandig, voordat u kippen aanschaft, te informeren of dat in uw wijk is toegestaan. Dit geldt ook voor de buurt. Een haan kan flink lawaai maken en daar is niet iedereen van gecharmeerd. Informeer in de buurt of men er bezwaar tegen heeft als u kippen gaat houden. Als u niet met de kippen wilt gaan fokken hoeft u niet perse een haan te nemen. Kippen kunnen prima leven zonder een haan.

Een van de kippen zal vanzelf “hanig” worden. Zij zal zich dominanter gaan gedragen in de toom en kan zelfs een poging doen om te gaan kraaien. Dit is niet vergelijkbaar met een haan, maar kan toch overlast veroorzaken voor de directe buren.

Daarnaast moet men nagaan wat het houden van kippen aan kosten (aanschaf, huisvesting en onderhoud) en tijd met zich meebrengt.

Verzorging

De verzorging van kippen kost niet zo veel tijd als het houden van een hond of kat, maar ze moeten wel iedere dag vers water en eten krijgen. Hun hok moet regelmatig verschoond worden en de eieren geraapt worden. Er moet een deugdelijk hok aangeschaft worden, wat vervelende indringers buiten houdt en dat is zeker niet goedkoop.

Kippen kunnen afhankelijk van het ras wel 7 tot 10 jaar oud worden en moeten daarom goed verzorgd worden, ook als ze een ziekte onder de leden krijgen. Ook kippen hebben soms medische zorg nodig.

Welk ras?

Verder is het verstandig om u te verdiepen in de verschillende rassen, er zijn er zo’n 400, en uw wensen. Er zijn bijvoorbeeld rassen die niet zo veel eieren leggen. Dan zijn er rassen die heel tam kunnen worden of de zogenaamde sierrassen.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.