Kalkpoten bij vogels

Kalkpoten bij vogels zijn niet dodelijk maar wel heel erg onplezierig voor het dier. Het komt voornamelijk voor bij wat oudere zangvogels, parkieten en papegaaien. Bij deze laatste dieren zijn meestal het eerst de snavel en oogleden aangetast en pas later kunnen de poten meedoen.

Jeuk en ongemak

Kalkpoten zorgen voor veel jeuk en ongemak. Eén van de eerste kenmerken is dat de vogel nogal vaak aan zijn pootje(s) zit te pikken. Bij nader onderzoek zult u wat korstjes kunnen ontdekken. Soms kan de poot wat verdikt zijn en tussen de korstjes kan pus voorkomen.

Mijt

Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt, die zich een weg baant door de hoornige delen van de poothuid. Hier voedt de mijt zich met het bloed van de vogel en legt hier ook haar eitjes. Dit veroorzaakt de kalkpoot doordat het hoorn gaat woekeren als reactie op de infectie. Hierdoor kunnen de vogels ook moeilijker op hun stokjes zitten en uiteindelijk kunnen ze ook qua conditie achteruitgaan en vatbaar worden voor andere ziekten. Er zijn goede mogelijkheden om kalkpoten te behandelen. Wacht hier echter niet te lang mee, de vogel heeft er zichtbaar last van en zijn conditie kan snel achteruitgaan.

 

vogel

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.