Grijze roodstaart juist voeren

In het wild vinden grijze roodstaartpapegaaien een grote verscheidenheid aan voedsel. Dit zouden vogelbezitters hun gevederde vrienden ook moeten geven. Hier volgen tips van een expert.

Grijze roodstaarten hebben een uitgebalanceerd dieet nodig. Granen alleen zijn niet genoeg, een mengsel van fruit en groente, grassen, kruiden, geweld en gekiemd voedsel is ook erg belangrijk. Helaas komt het vaak voor dat mensen hun vogels in gevangenschap niet het juiste voedsel aanbieden. Dus hier zijn een paar tips voor baasjes van grijze roodstaarten:

Fruit

Hierin kun je lekker je gang gaan. Grijze papegaaien kunnen namelijk alle soorten (exotisch) fruit en ook groente eten. Was het fruit eerst grondig en geef de steenvruchten zonder de pit. Kies voor groente en fruit voor de onbespoten en biologische varianten.

Groente

Belangrijk voor de grijze roodstaart is voldoende vitamine A. Deze vitamine komt onder meer voor in wortelen, cichorei, sla en snijbieten. Bijna alle groenten zijn toegestaan en wenselijk voor gezond eten, behalve voor rauwe kool. Kool kan ernstige gasvorming veroorzaken en mag daarom maar zelden en in kleine hoeveelheden worden gegeven.

Geweld en gekiemd voer

Dit is een mengsel van verschillende korrels die in water zijn geweld. Doe de korrels in een kom, giet er water overheen en laat de korrels ongeveer acht uur wellen. Je kunt ook kiemvoeding maken van de granen. Leg de korrels op een brede plaat en laat ze nog eens 8 tot 12 uur ontkiemen. Pas op met olieachtige zaden: deze bevatten namelijk veel vet en kunnen de vogels al snel te dik maken als je er veel van voert.

Bessen

Er zitten veel vitamines in bessen, vaak zelfs meer dan in andere vruchten. Berberis bijvoorbeeld, bevat zowel veel vitamine C als mineralen. Wilde lijsterbes is rijk aan vitamine C en provitamine A. Ook vuurdoorn is rijk aan vitaminen en sommige papegaaien zijn gek op de bessen. Je kunt verder voeren: (gele) kornoelje, liguster, lijsterbes, sleedoorn, zwarte moerbei en meidoorn.

Kruiden en planten

Dit zijn ook geweldige lekkernijen voor papegaaien, vers of gedroogd. Veel bloemen en weideplanten bevatten vitamines, mineralen en belangrijke enzymen. Sommige kruiden bevatten ook stoffen die een kalmerend effect hebben op buikpijn, een opgeblazen gevoel of darmproblemen. Je kunt onder andere voeren: paardenbloem, madeliefjes, weegbree, klaver, duizendblad, zuring, brandnetel, distel, koolzaad en herderstasje. Uiteraard maken kruiden ook deel uit van het dieet: munt en peterselie bijvoorbeeld. Zoek uit wat je gevederde vrienden het lekkerste vinden.

Noten

Er zijn heel weinig papegaaien die nee zeggen tegen smakelijke noten. Noten zijn geweldige hulpmiddelen bij clickertraining, de perfecte beloning en de meest populaire traktatie. Bovendien bevatten ze vitamines, voornamelijk vitamines uit de B-groep en vitamine E, evenals kalium, natrium, magnesium en fosfor. Let op: noten zijn niet alleen heerlijk, maar ook bijzonder vet. Geef ze daarom met mate, zodat je papegaai niet te dik wordt. Alleen ongezouten noten zonder schil aanbieden, omdat er zich anders ziekmakende schimmelsporen in de schaal kunnen ophopen.

Eiwit en zout

Naast granen, fruit en groente hebben papegaaien ook eiwitten en zout nodig. Voer daarom eens per week een beetje gekookt ei, yoghurt of kwark. Voor de zout- en mineraalbehoeften, hang je lijmsteen uit de vakhandel in de kooi waar de vogels aan kunnen knabbelen en likken.

Pas op, giftig!

Deze voedingsmiddelen zijn taboe:

  • Tabak
  • Alcohol
  • Zout en gekruid voedsel
  • Coffeïne
  • Suiker houdende of vette voedingsmiddelen, zoals chocolade, pralines etc.
  • Rauwe kool (kan leiden tot ernstige gasophoping) 
  • Supergiftig: avocado

Bron: Hart voor Dieren maart 2019

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.