Gedrag kat

Gedragstherapie kat

Katten zijn fantastisch gezelschap. Ze geven plezier, gezelschap, troost en ontspanning. 
Maar weet u ook wat een kat echt nodig heeft?
Voor een goede verstandhouding met uw kat is het belangrijk te weten wat de natuurlijke behoeften van katten zijn en wat normaal kattengedrag is. Als u weet wat natuurlijk kattengedrag is en daarop in kan spelen, kunt u beter voor het welzijn van uw kat zorgen en zal het samenzijn met uw kat u meer plezier geven. Ook zal de kans op ongewenst gedrag afnemen.

Waarom gedragstherapie voor katten?

U wilt het liefst een tevreden spinnende, lekker slapende of gezellig spelende kat in huis. Maar uw schattige kleine bolletje wol blijkt een onvermoeibare drang te hebben om uw gordijnen in repen te scheuren, de lieve zachtaardige poes uit het asiel wil plots niet meer op de bak en de twee onafscheidelijke katertjes vechten elkaar ineens het huis uit. Voor de kat logisch gedrag, maar helaas kan zij u daarmee niet duidelijk maken wat er aan de hand is.

Hoe werkt het?

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak voor het (probleem)gedrag van uw kat en geeft de kattengedragsdeskundige u zoveel mogelijk inzicht in het natuurlijke gedrag van uw kat en zijn behoeften. U krijgt een heldere diagnose, zodat u weet waarom het dier probleemgedrag vertoont.
Een kat kan wel degelijk dingen leren en zijn gedrag kan dus ook bijgestuurd worden. Daarom zijn de adviezen die u krijgt zeer praktisch en meteen toepasbaar. Wel zult u zelf aan de slag moeten met het plan en uw kat, dit kan enige inspanning en geduld vragen van u als eigenaar. 
Hoe langer het probleemgedrag duurt, hoe moeilijker het vaak is om het te veranderen. Wees er dus snel bij als uw kat ineens gedragsveranderingen vertoont! Katten kunnen verschillende gedragsproblemen vertonen.

Voor alle onderstaande problemen kan gedragstherapie een uitkomst bieden:

  • agressie naar mensen (blazen, grommen, bijten, krabben)
  • agressie naar soortgenoten (ook plotselinge agressie)
  • onzindelijkheid (plassen of poepen buiten de kattenbak)
  • sproeien
  • angst voor mensen
  • angst voor soortgenotenangst voor situaties of geluiden
  • krabben aan meubilair of behang
  • overmatig aandachtvragen
  • vaak en luid miauwen
  • eten van niet eetbare objecten
  • zichzelf kaal likken
  • achter de staart aan jagen
  • denkbeeldige prooi vangen
  • stress

Onze paraveterinair assistente Penny Kieft is kattengedragsdeskundige, u kunt bij haar niet alleen terecht voor kattengedragstherapie, maar ook voor allerlei adviezen op het gebied van kattengedrag. Wilt u graag wat meer weten over het gedrag van katten? Wilt u weten of uw kat normaal gedrag vertoont? Hoe uw kat communiceert? Wat u aan de lichaamstaal van uw kat kan aflezen? Hoe u het beste om kunt gaan met uw kat? Informeer dan naar een gedragsconsult. U zult verrast zijn over wat uw kat u allemaal vertelt via zijn gedrag en hoe u zijn gedrag kunt sturen.

Overweegt u een consult

U kunt rechtstreeks contact met Penny Kieft opnemen, maar u kunt ook doorverwezen worden door uw dierenarts.
Nadat we een afspraak gemaakt hebben, krijgt u een uitgebreide vragenlijst toegestuurd die u moet invullen. Aan de hand van de vragenlijst en het huisbezoek (duurt ongeveer 1,5 uur) wordt een diagnose en in samenspraak met u een behandelplan opgesteld, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Als u bent doorverwezen door uw dierenarts, zal ook deze een (kort) verslag ontvangen als u dat wilt. U gaat vervolgens zelf aan het werk met uw kat, maar u kunt uiteraard altijd op de kattengedragsdeskundige terugvallen met vragen.
Soms is het probleemgedrag (mede) het gevolg van een lichamelijk probleem. Dan kan het zijn dat u wordt terug verwezen naar uw eigen dierenarts om met hem of haar verder te overleggen.

Voorlichting en advies

Misschien heeft u behoefte aan advies zonder dat uw kat echt probleemgedrag vertoont. U overweegt bijvoorbeeld een hond of een tweede kat aan te schaffen en wilt weten hoe u het dier het beste kunt introduceren. Of u bent in verwachting en wilt uw katten voorbereiden op de komst van de baby om problemen te voorkomen. U hebt dan waarschijnlijk voldoende aan een kort informatief gesprek en misschien een informatie folder, om het allemaal nog eens rustig na te lezen.

In alle gevallen kunt u vrijblijvend contact opnemen om kennis te maken en uw vraag te stellen. Dit mag telefonisch of per e-mail, Penny@dierenkliniekkenaupark.nl. Korte vragen worden gratis beantwoord, voor het overige gelden onderstaande tarieven.

Tarieven

De tarieven kunt u vinden op onze pagina met tarieven.

gedrag-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.