De verschillende vachtkleuren bij de siamees

Points van de siamees

Siamezen worden wit geboren. Vanaf de vijfde dag verschijnen hun kleuren.
De vacht wordt gekenmerkt door de gekleurde extremiteiten, de zogenaamde points. De omgevingstemperatuur heeft daar invloed op. De koudste zones van het lichaam (poten, oren, kop en staart) verdonkeren. Vandaar dat een buiten levende Siamees in de winter donkerder zal zijn dan een Siamees die binnen leeft. De uiteindelijke kleur wordt bereikt op een leeftijd rond de 12 tot 15 maanden. Naarmate de siamees ouder wordt, kan hij ook donkerder worden.

De vacht

De vacht is kort, fijn, dicht, zijdeachtig, glanzend en heeft bijna geen ondervacht. Zoals we al eerder zeiden wordt de kleur gekenmerkt door de points. De kleur van de points moet zo effen mogelijk zijn. En er moet een duidelijk contrast zijn tussen de points en de rest van het lichaam. De kop is een masker. Alle Siamezen zijn colourpoints.

De originele kleur

De seal point Siamees is de originele kleur van de katten die als eersten uit Siam werden geïmporteerd naar het westen. Ze hebben diep bruine, bijna zwarte points, maar ook een bruin getint lichaam, al is die kleur op het lichaam lichter dan de point kleur. De seal point werd in eerste instantie beschouwd als de enige kleur bij de Siamees.

In de loop van de jaren zijn er meerdere kleuren aan de siamees toegevoegd, we hebben een overzicht gemaakt met de meest voorkomende kleuren bij de siamees.

De klassieke kleuren van de siamees

  • Seal point: donkerbruine points de ondergrond is eischaalwit of licht beige.
  • Blue point: staalblauwe points, sneeuwwitte of blauwwitte ondergrond.
  • Chocolate point: melkchocoladekleurige points, ivoorkleurige ondergrond. De chocolate point is lichter dan de Seal point.
  • Lilac point: points met een duifgrijze kleur met licht roze-achtige gloed, met een vaalwitte tot ivoorkleurige ondergrond (magnolia).
     

De siamees kan ook de volgende kleuren hebben:

  • Red point: de point zijn goudrood, de ondergrond is wit met een abrikoosgele schaduw.
  • Cream point: de points zijn crèmekleurig de ondergrond wit met een crèmekleurige schaduw.
  • Tortie point: bij een tortie point zijn er 2 verschillende kleuren in de points aanwezig. De tortie point zien we in verschillende varianten zoals seal tortie, blue tortie, chocolate tortie enzovoorts.
  • Tabby point: een streepjes patroon in combinatie met de siamese points. De tabby point moet duidelijk de streepjes aftekening hebben in het masker, de poten en de staart. Het puntje van de staart hoort egaal van kleur te zijn. De streepjes kunnen de kleur seal, blue, chocolat, lilac, red, cream en tortie hebben.

cream-point-siameestabby-point-siamees

Cream point                                                   Tabby point

 

seal-point-siamees

Seal point

blue-point-siamees

Blue point

chocolate-point-siamees

Chocolate point

lilac-point-siamees

Lilac point

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.