De Noorse Boskat

De Noorse Boskat lijkt zo uit de sprookjes van het Hoge Noorden te zijn weggelopen. Volgens een van de Noorse legende is het een geheimzinnig en betoverd dier. Dit ras heeft dan ook alles van een wilde kat in zich. Althans uiterlijk, want de Noorse Boskat is juist buitengewoon op mensen gesteld.
De liefde en aanhankelijkheid voor zijn baas maakt de Noorse Boskat wel eens wat erg opdringerig. Want hoe lief en interessant we hem ook vinden, je wil ook wel eens gewoon lezen zonder steeds een kopjesgevende kat op je krant. Hij is echter niet anders. Is dit de kat van uw keuze, stelt u zich dan maar liever in op een innige, veeleisende relatie. Maar voor al die verplichte aandacht krijgt u weldegelijk heel veel terug. Noorse Boskatten staan bekend als tolerant tegenover kinderen en andere huisdieren. Ze zijn zeer intelligent, speels en genieten van klimmen.

Vrijheid, blijheid

De Noorse Boskat heeft veel ruimte nodig en gaat dan ook graag het vrije, blije leven in. Het is een echte buitenkat, met een vacht die prima beschutting biedt tegen wind en sneeuw en die de warmte vasthoudt. Deze praktische pels kan bovendien kletsnat worden en toch in vijftien minuten droog zijn.
De voorouders van de Noorse Boskat leefden vermoedelijk samen met de Noormannen en kruisvaders en hebben zich vermenigvuldigd met boerderijkatten en wilde katten.
Het is een prima jager en u moet dan ook niet raar staan te kijken als hij triomfantelijk met een vogeltje aan komt dragen. Hij bedoelt dat heel goed. Al draait uw hart en maag misschien om, het is een cadeautje van hem aan u. Straf hem dus niet voor zijn vangst, maar bewonder hem om zo veel aandachtige genegenheid.

De Noorse Boskat was voorheen nauwelijks bekend buiten zijn eigen land, omdat er een uitvoerverbod gold. Hij werd in 1930 erkend als ras en in 1939 was hij voor het eerst te zien op tentoonstellingen. Tegenwoordig trekt hij veel belangstelling en zien we hem steeds meer als 'gewone' huiskat.

Het uiterlijk van de Noorse Boskat

Kop: een lange, brede en rechte neus siert de driehoekige kop. De neusspiegel heeft altijd de kleur van de vacht.

Ogen: de ogen staan wijd uit elkaar en zijn amandelvormig en groot.

Oren: deze staan hoog op de kop en zijn lang en spits.

Lichaamsbouw: de kat maakt een vierkante indruk en is gespierd en robuust van bouw. Hij is gemiddeld groot.

Poten: lang en sterk met brede en zware voeten. De voetzooltjes hebben de kleur van de vacht.

Staart: de staart is even lang als het lichaam en in een vloeiende lijn gebogen.

Vacht: de lange vacht heeft zachte en vettige dekharen en raakt niet gemakkelijk in de knoop.

 

Noorse Boskat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.