Waarom wekken veel katten ons vaak voor zonsopgang en weten ze wanneer het zondag is!
Wanneer Evelien na school thuiskomst, zit Felix al bij de tuindeur, eist zijn aaimomentjes op en slentert dan weer verder. Pas wanneer de kerkklokken 18.00 luiden, duikt hij weer op. Hij weet dat nu de volwassenen ongeveer thuis gaan komen. Alleen in het weekend wacht hij ze niet op. De ervaring heeft hem geleerd dat het gezin op vrije dagen soms eens wat vroeger, maar soms ook wel eens wat later thuis is.
Hormonen, aangeboren gedrag en ervaring bepalen de innerlijke klok van onze katten. De in het voorjaar aangewakkerde hormonen, klok nummer één, maakt de dieren in het voorjaar actiever dan anders. Daarnaast neemt ook hun ondernemingsdrang toe. Dat geldt ook voor gecastreerde dieren en huiskatten.
Nachtelijk gespook
Helaas zorgen de kortere nachten ook het aangeboren instinct om in de schemering op jacht te gaan voor nachtelijke onrust. Geen probleem bij een kat die in en uit kan lopen wanneer hij wil.
Maar, ook de binnen kat wordt wakker wanneer de eerste vogeltjes buiten beginnen te zingen, en gunnen zo hun tweevoetige medebewoners maar een paar uurtjes slaap. De kat wil spelen, eten, knuffelen- en wel nu! Hij loopt op je bed, strijkt met zijn pootjes over je gezicht, knort luid spinnend in je oor, en doet dit alles zonder een slecht geweten. Voor dieren die in de schemering actief zijn, dus ook katten, is in de zomer de nachtrust om uiterlijk vier uur voorbij. Overdag slapen ze dan, om tegen 21.00 uur weer helemaal fit te zijn. Kleine troost: het is helemaal niet moeilijk om met de innerlijke kattenklok te leven, of om ermee te kunnen slapen.
Nooit toegeven
Reageer niet op de wekpoging van je kat. Doe de slaapkamerdeur dicht en laat de kat in een andere kamer op jacht gaan: vul ’s avonds een bezigheids- of intelligentiespel met kleine brokjes. Dan heeft je vroege vogel de kans ’s morgens zijn jachtpassie enigszins voort te zetten. De derde innerlijke klok is die van de ervaring. Katten zijn uitstekende waarnemers en slaan nauwkeurig op wanneer wie het huis verlaat, weer terugkomt, wanneer de voerbak gevuld wordt en het kattentoilet wordt schoongemaakt. Daar stelt de stofwisseling van de kat zich op in, hij waarschuwt voor ‘honger’ wanneer je niet op tijd het eten serveert, en hij draagt bij aan de gang naar het kattentoilet, wanneer deze misschien nog niet is schoongemaakt. Een goede zaak voor alle kattenbezitters, die op de klok leven. En de anderen? Die voeden de katten gewoon keurig op. Met veel geduld en nog meer doorzettingsvermogen.
Bron: Dierenpraktijken