De burmees

De geschiedenis van de burmees begint al in de vijftiende eeuw. Toen leefden bruine katten die veel op de hedendaagse Burmees leken in Boeddhistische tempels. Zij werden 'Raja's' genoemd. Het verhaal van het huidige type begint in 1930 met de kleine Wong Mau, een bruine poes. Samen met een bruine kater werd zij vanuit Burma naar Amerika gebracht. Wong Mau bleek later geen volbloed Burmees, maar een Tonkanees, wat weer een kruising is van een Burmees en een Siamees. Zij legde de basis voor de latere Burmezen, die zich door zorgvuldige fokprogramma's ontwikkelden tot een gezond en stevig ras.

Mensen die eenmaal met een Burmees hebben samengewoond, willen nooit meer een ander ras.

En dat is niet verwonderlijk, want het meest bijzondere aan deze katten is hun karakter. Ze zijn aanhankelijk, ondeugend, intelligent, en bijzonder sociaal. Het zijn absolute allemansvrienden, die dol zijn op visite en daarmee de schrik zijn van mensen die niet van katten houden. Ze willen geen aandacht, ze eisen aandacht. Het liefst zijn ze waar u bent. Zittend op schoot, hangend over uw schouder en als het even kan liggend bij u in bed. Een Burmees is niet graag alleen. Gezelschap van mens of dier is onmisbaar.

Slim en nieuwsgierig

De meeste Burmezen zijn een kei in het kenbaar maken van hun wensen. Met luide stem vragen ze om eten, mopperen ze over gesloten deuren en schelden ze zelfs als iets niet gaat zoals ze dat willen. Burmezen zijn slim en nieuwsgierig, een combinatie die henzelf af en toe in de problemen brengt.
Heeft uw Burmees weer eens iets uitgehaald waardoor u boos op hem bent, dan duurt uw ruzie nooit lang. Hij rust niet voordat u weer goed op hem bent en gooit daartoe alle charme en verleidingskunsten in de strijd. Hij wrijft zich spinnend langs uw benen, af en toe naar boven kijkend met een blik van: "Ben ik nu niet lief?" Als eigenaar trapt u daar elke keer weer in, want lief, dat is ie!

Het uiterlijk van de Burmees

Kop: gematigd wigvormig met een korte neus. De kleur van de neusspiegel komt overeen met de kleur van de vacht. Hoge jukbeenderen.

Oren: middelgroot, breed aan de basis en wijd uit elkaar staand.

Ogen: geel tot goudgeel. Ze hebben een speciale uitdrukking ('de Burmezen look').

Lichaamsbouw: het is een middelgrote, compacte kat. Als je hen optilt, word je verrast door hun gewicht. Ze zijn zwaarder dan hun uiterlijk doet vermoeden.

Poten: slanke poten met kleine ovale voetjes.

Vacht: schitterend glanzend, kort en zijdezacht. Naast de 'oude' bruine kleur, zijn er nu ook de kleuren blauw, chocolate, lilac, rood, crème en diverse schildpadkleuren. Andere kleuren als cinnamon, fawn en zilver worden ontwikkeld.

Burmees

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.