De Brits Korthaar

De Brits Korthaar is afkomstig uit Engeland waar het ras eind 19e eeuw is ontstaan. Haar dikke, korte, dichte vacht doet denken aan de vacht van een knuffelbeer. Dit beeld wordt compleet gemaakt door haar kenmerkende ronde hoofd met bolle wangen, grote ogen en kleine oren. Je kunt je voorstellen dat de Brits Korthaar inmiddels vele harten heeft weten te veroveren.

Karakter

Het ongecompliceerde en evenwichtige karakter maakt het dat de kat uitstekend binnenshuis te houden is. Ze kan zich snel aanpassen en kan in de regel goed met andere huisdieren en kinderen opschieten. Het is een onafhankelijke, rustige kat die niet te snel om aandacht vraagt. Als zij een knuffel wil, zal ze dit subtiel vragen door zacht te miauwen of door naast je te komen zitten.
 

Erfelijke aandoeningen

Er zijn erfelijke aandoeningen waar een Brits Korthaar gevoelig voor is. Dit is het hartprobleem HCM = Hypertrofische Cardiomyopathie. En het nierprobleem PKD = Polycystic Kidney Disease. Dit houd in dat er in beide nieren meerdere cystes aanwezig zijn. Dit aantal en de omvang van die cystes zal naarmate de kat ouder word, vermeerderen en groter worden. Hier door wordt gezond weefsel verdrukt en zal de werking van de nier minder worden. Hierdoor zal er uiteindelijk chronisch nierfalen geconstateerd worden.
Het is verstandig om bij aanschaf van dit ras te informeren of de ouderdieren getest zijn op deze aandoeningen.

Kleuren

Behalve de bekendste kleur egaal blauw, zijn ze er in nog veel meer kleuren. In onder andere zwart, rood, crème, chocolat en lilac. Verder zijn er Britten in de kleuren wit, schildpad, bi-color, tabby, silver, golden en colourpoint.

Vacht

De Brit heeft een korte dichte vacht. Doordat het een korte vacht is, word er snel gedacht dat deze weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Maar dat is wel het geval. De vacht van de Britse Korthaar bestaat voor het grootste gedeelte uit onderwol. Zeg maar het ondergoed. Dit is het pluizige haar dat er altijd wat dof uitziet. De plukken haar die u in uw huis vindt, komen uit de onderwol.
Een gezonde kortharig kat lukt het vaak nog wel om de onderwol er uit te krijgen door te wassen. U ziet dit bijvoorbeeld doordat de kat meer haarballen uitbraakt, maar ook bij deze katten kunnen er klitten en vervilting ontstaan. Het is daarom belangrijk om als kitten al te gaan oefenen met kammen. U kunt uw kat ook laten trimmen in een trimsalon, de onderwol komt bij kortharige katten elke drie maanden terug, wat betekent dat deze katten elke drie maanden kunnen worden geplukt en gekamd.

britse-korthaar

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.