Bijtende parkiet of papegaai - wat nu?

Een beet in je vinger doet pijn. Wat brengt je vogel ertoe om zich zo te gedragen? Hier vind je informatie over de mogelijke oorzaken en tips om je verder te helpen.

Wanneer een papegaai of parkiet bijt, is dat niet alleen pijnlijk voor jou – ook het dier lijdt eronder: een bijtende vogel is immers geen gelukkige vogel. Bovendien kunnen er ongelukjes gebeuren en verwondingen opgelopen worden wanneer de eigenaar probeert de aanval van de vogel af te weren. Ook worden ‘bijters’ minder vaak of zelfs nooit meer uit hun kooi gelaten. Opvoedings- en bestraffingsmaatregelen zijn dan meestal ook gewoon dierenmishandeling die wordt goedgepraat. De volgende tips helpen om meer rust en vrede in een vogelhuishouden te brengen.

Naar de dierenarts

Bijten en agressie kunnen een gezondheidsoorzaak hebben, bijvoorbeeld pijn of ziekte. Vraag daarom altijd eerst een diagnose aan een dierenarts die ervaring heeft met of gespecialiseerd is in papegaaien en parkieten.

Observeren

Observeer de vogel om de oorzaak van het bijtgedrag te begrijpen. Het helpt om een ‘bijtdagboek’ bij te houden, dat inzicht verschaft. Met dit dagboek kun je ook terecht bij een vogelgedragsdeskundige.

Vermijd bijtsituaties

Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen. Respecteer altijd de ‘comfortzone’ van je vogel.

Negeren

Papegaaien en parkieten kunnen heel goed mimiek en lichaamstaal observeren. Draai daarom meteen na een beet je rug toe naar je vogel. Loop zonder een woord te zeggen de kamer uit. Indien nodig zet je de vogel eerst neer als hij niet goed kan vliegen.

Niet belonen

Elke reactie op een beet kan ongewild als beloning worden geïnterpreteerd. Dus: niet lachen, niet boos worden, niet ‘Nee!’ schreeuwen, of ‘foei!’. Breng de vogel ook niet terug naar zijn verblijf. De meeste papegaaien en parkieten zijn namelijk dol op drama en aandacht.

Energie gebruiken

Geef je vogel de mogelijkheid om geestelijk en lichamelijk zijn energie kwijt te kunnen. Dat kan bijvoorbeeld door met de vogel te trainen, de manier waarop hij wordt gehouden aan te passen en door anti-agressie spelletjes met hem te doen. Met clickertraining kun je ook heel veel bereiken, niet alleen tegen agressief gedrag maar ook bij het trainen van leuke oefeningen.

Blijf altijd van hem houden

Je papegaai of parkiet is minstens zo in de war, gewond en/of ongelukkig als jij. Hij is niet je vijand, maar het slachtoffer van zijn omstandigheden. Hij heeft je medelijden en jouw inzicht nodig, niet je boosheid of irritatie. Hij kan zijn omstandigheden niet veranderen – maar jij wel!

Bron: Hart voor dieren juli 2017

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.