De Abessijn

De abessijn is één van de oudste kattenrassen en de exacte herkomst is in nevelen gehuld. Het ras lijkt qua uiterlijk op de afbeeldingen en beeldjes van de katten die voorkomen in het oude Egypte, maar een directe link hiertussen is nooit gevonden. In de jaren dertig waren er ook al in Nederland abessijnen, maar de huidige fokpopulatie in Nederland stamt af van importen uit hoofdzakelijk Engeland, Amerika en Scandinavië vanaf de jaren vijftig.

Uiterlijk

De kat is gemiddeld van grootte, elegant maar gespierd van bouw en vertoont een actieve en alerte uitstraling. De poten zijn elegant en fijngebouwd, de voetjes klein en ovaal. De kop heeft een lichtgeronde wigvorm met veel ruimte tussen de oren. De oren zijn alert, groot en gematigd puntig en staan open. De ogen zijn amandelvorming, groot en expressievol. Ze kunnen van goudkleurig tot groen zijn en zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkeld door een lichter gekleurd gebied. De staart is stevig aan de aanzet, redelijk lang en loopt geleidelijk uit in een punt.

Vacht en patroon

De abessijn is een kleurrijke kat met een duidelijk kenmerkend getickt tabby patroon. De vacht is zacht en fijn van structuur. De kleur van de ondervacht moet eenkleurig tot op de wortel te zijn. Op de rug mag wat donkerdere beschaduwing voorkomen. De abessijn wordt gefokt in verschillende kleurslagen. De basisgrondkleur is steeds te vinden op de haarpunten (het getickte patroon), de ondervacht bezit een lichtere tint.

Karakter

Abessijnen behoren tot de meest intelligente kattenrassen. Het zijn huisdieren die betrokken willen zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Abessijnen zijn zeer op mensen georiënteerd en willen een hechte band met hun eigenaren. Het zijn geen echte schootkatten, maar ze volgen je overal. Een abessijn is aanwezig. Hij ziet zijn eigenaren als "maatjes" waar je samen dingen mee onderneemt. Het zijn kieskeurige gevoelige dieren en vragen veel aandacht van hun eigenaar. Ze voelen zich niet op hun plaats in een te grote groep katten, maar kunnen er ook niet tegen om als enig huisdier in een huis te wonen waar de eigenaren veel van huis zijn. Het is een actieve, aanhankelijke en soms wat veeleisende kat voor mensen die een aanwezig huisdier zoeken en de combinatie van subtiliteit, gevoeligheid, activiteit, affectie en intelligentie waarderen.

Gezondheid

Het ras wordt gemiddeld zo'n 12 tot 15 jaar oud. Omdat er wel een aantal erfelijke problemen kunnen voorkomen, verdient het aanbeveling enkel een kitten aan te schaffen bij een serieuze liefhebberfokker die zijn fokdieren hierop preventief heeft laten onderzoeken.

Langharige variant

De langharige variëteit wordt somali genoemd.

abesijn

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.