6 fabels over parkieten en hun verzorging

Wat kan er allemaal goed of fout gaan bij het houden van parkietjes? Wij schijnen wat licht op de zaak.

Alleen mannelijke vogels worden tam, parkieten zijn dol op water en ga zo door. Er zijn nogal wat feiten en fabels over het houden en verzorgen van parkieten, de ene nog hardnekkiger dan de ander. Zo zijn er nog altijd mensen die parkieten alleen houden, omdat ze denken dat de dieren alleen dan tam worden. Wij nemen deze en andere opvattingen onder de loep.

1. Parkieten zijn trouw aan hun partner
Hoewel de vogels best hun maatje kunnen vinden en hier ook trouw aan zijn, zijn ze niet monogaam. Monogamie komt in het dierenrijk heel weinig voor en ook de parkiet rijdt een scheve schaats.  

2. Mannetjes praten, vrouwtjes niet
In principe kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes geluid maken. Hoe goed ze dit kunnen hangt niet af van het geslacht, maar van de vogel zelf. Daarnaast speelt ook het baasje een rol. Ben je volop met het dier bezig, dan is de kans groter dat de vogel ‘woordjes’ produceert.

3. Parkieten badderen graag
Helaas is ook dit niet waar. Veel vogels houden helemaal niet van badderen. Je doet er wel goed aan de vogel zo nu en dan met lauwwarm water uit een planten spuit ‘vochtig’ te spuiten.

4. Een vogels die alleen is, wordt sneller tam
Dit blijft een heel hardnekkig misverstand. Vogels zijn groepsdieren en leven helemaal niet graag alleen. Een vogel die alleen gehouden wordt zal uiteindelijk misschien zijn toenadering bij de mens zoeken, maar dit is niet de manier waarop je dit wilt/moet bereiken. Een parkiet hou je daarom altijd minimaal per twee.

5.  Een rode lamp is altijd een goed hulpmiddel bij een zieke parkiet
Rood licht kan heilzaam werken. Het kan ook als ondersteuning bij ziekten ingezet worden. Maar bij sommigen ziekten is het licht schadelijk en kunnen de symptomen zelfs verergerd worden. Vraag daarom altijd om raad aan je dierenarts.

6. Twee mannetjes? Dat gaat nooit goed!
Ook dit is een misverstand. Mannetjes kunnen bijzonder hecht worden. Let er wel op dat ze ongeveer even houd zijn als je ze koppelt.

Bron: Hart voor dieren

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.