Hond in de warmte

Uw hond in de warmte

Veel van ons verlangen elk jaar weer naar de zomer, lekker in de zon zitten en de warmte op je lichaam te voelen. Voor onze honden is dit echter heel anders en waarschijnlijk zijn zij dan ook niet zo heel blij met een warme zomer.

Transpireren

Wij raken onze warmte kwijt door te transpireren, de hond kan dat niet. Een hond kan zijn warmte alleen afvoeren via de tong door te hijgen en in kleine mate via de voetzooltjes. Daarom ziet men honden die het warm hebben ook behoorlijk hijgen.
Het gebruik van een muilkorf of snuitbandje waardoor de hond zijn bek niet open kan doen kan levensgevaarlijk zijn omdat de hond dan zijn warmte niet kwijt kan.

De temperatuur in een kleine ruimte kan oplopen tot 70ºC

Laat uw hond nooit in uw auto, caravan of andere kleine afgesloten ruimte bij een buitentemperatuur boven de 15ºC! Uit onderzoek is gebleken dat bij 15ºC of meer in de volle zon de temperatuur binnen in de auto soms zelfs tot 70ºC kan stijgen.

Zelfs met een raampje open kan de temperatuur binnen een paar minuten zo hoog oplopen dat een hond in een shock raakt!

Bij hoge tempraturen wordt hun bloed stroperig en dik en kan het door het hart niet meer goed langs de vitale organen worden rondgepompt.

Heet asfalt en stenen

Vergeet u ook niet dat het asfalt/stenen warm zijn voor de hondenvoeten; loop dus liever als het kan op gras. Als u zomers een lange wandeling wilt maken, doe dit dan ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat.

Afkoelen

Heeft uw hond het heel erg warm, gooi dan niet een emmer koud water over hem heen. Het verschil hierin in kan te groot zijn. Sommige honden vinden het lekker om te zwemmen of pootje te baden. Zorg wel dat u uw hond goed gevaccineerd is en vermijd zoveel mogelijk stilstaand water. Daar is de kans op botulisme groter bij warm weer.

Zorg voor voldoende drinkwater en houdt er rekening mee dat honden net als mensen minder eetlust hebben. Hierover hoeft men zich geen zorgen te maken.