Corrigeren of straffen bij de hond

Wat is corrigeren?

Een correctie is “iets” wat je aan de hond toedient en wat hij niet fijn vindt, dit kan van alles zijn. Een ‘foei” met een boze blik in de ogen, een waterstraal, een klap in je handen en ga zo maar door. Belangrijk is dat de hond het als een correctie ziet! Zo ken ik een hond die het heel erg vervelend vindt als je over zijn hoofd aait. Zou je deze hond dus als beloning een aai over zijn hoofd geven als hij iets goed heeft gedaan, dan beloon je hem niet, maar corrigeer je hem en zal hij dat gedrag wat je eigenlijk wil, na veel aaien over zijn hoofd niet meer doen.
Maar ook andersom. Zo kan een hond (ik denk even aan een Labrador) de waterstraal als heel leuk ervaren. Wil je een hond die dit leuk vind dus corrigeren met een waterstraal, dan beloon je hem dus eigenlijk en zal hij het gedrag herhalen om weer dat leuke spelletje met die waterstraal te spelen!.

Ongewenst gedrag

Op het moment dat onze hond voor ons ongewenst gedrag laat zien, kunnen we corrigeren. En er is niets mis met corrigeren. Tenslotte corrigeren wij mensen elkaar ook. Wat we bij een hond echter niet moeten vergeten is dat hij in eerste aanleg nooit verkeerd gedrag vertoont. Hij weet immers als pup zijnde niet wat er van hem verwacht wordt. Het is dus heel belangrijk dat we als eigenaar de pup al van jongs af aan leren wat we wel of niet van hem verwachten.
Helaas gaat het hier nogal eens mis.
Bijvoorbeeld: er wordt aangebeld en de pup geeft een blafje. Veel eigenaren kijken dan onbewust trots naar hun hondje. Zo klein en dan al waaks. Er wordt echter vergeten dat als de pup op dat moment “beloont” wordt en dus bij het blaffen bij de bel een goed gevoel krijgt, hij dit zal blijven doen. Trekken aan de lijn is ook een gedrag waar mensen moeite mee hebben om af te leren. Als de pup in huis komt en de eigenaar de eerste keer met hem gaat wandelen willen de meeste pupjes helemaal niet lopen, terug naar huis willen ze. Lekker veilig in het holletje. Wil de pup na een tijdje wel wandelen, dan laten de meeste mensen hem trekken aan de lijn, blij dat ze vooruit gaan bij het wandelen en dat hij wil lopen. De pup leert nu dat trekken aan de lijn geen probleem is.

En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Belangrijk is dus dat er van te voren een lijst met het gezin gemaakt wordt, welk gedrag van de hond wel of niet geaccepteerd wordt. Iedereen dient zich wel aan dit lijstje te houden! Ook als hij nog maar een pup is.

Wat moet je niet doen als je corrigeert

Hierboven staan al wat middelen om te corrigeren. Dit lijstje is natuurlijk niet compleet. Verzin allerlei correcties, maar laat de correcties die de hond lichamelijk zeer doet achterwege. Fysiek straffen voor ongewenst gedrag is uit den boze!! Bedenk dat fysieke straf het vertrouwen tussen de hond en de eigenaar sterk kan schaden. De hond kan de straf verbinden met de eigenaar en niet aan zijn ongewenst gedrag! Wat mij ook zorgen baart is dat ik mensen soms hoor zeggen dat zij hun hond dwingen om op hun rug te gaan liggen. Een hond die zijn onderdanigheid wil tonen doet dit alleen maar uit vrije wil en zal deze positie aannemen als dat nodig is. Het dient namelijk niet alleen om zijn onderdanigheid te tonen, maar het dient met name om de agressie van de andere te stoppen. Het onder dwang op de rug leggen is voor de hond onbegrijpelijk en beangstigend. Hij kan het zien als een agressie aanval en sommige honden kunnen daar maar op een manier op reageren: agressie, met alle gevolgen van dien.
Het over de neus of in de nek grijpen wordt door honden onderling wel gedaan. Maar wij zijn geen honden en het zal niet hetzelfde effect geven. De hond begrijpt er niets van en het zal dus ook de relatie alleen maar verstoren. Het in de nek grijpen en schudden wordt alleen maar gedaan als het andere dier gedood moet worden. Ik hoef hier denk ik dan ook geen verdere uitleg te geven.

Corrigeren mag, maar bedenk wel hoe en of het voor de hond te begrijpen is. Beter is het om vanaf jongs af aan de hond te leren wat wel en niet kan! Alleen dan kan er sprake zijn van wederzijds vertrouwen!

Marie Louise van Gastel, hondengedragsdeskundige.

trekken-aan-riem

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.